Små endringer i strømprisene

Det har vært små endringer i strømprisene den siste uka. Mildvær, mye nedbør, fall i prisen for CO2-utslippskvoter og lavere priser på fossile brensler peker mer i retning av prisfall enn prisoppgang.

På kraftbørsen Nord Pool har strømprisene holdt seg veldig stabile de siste åtte dagene. På sluttbrukermarkedet er det få som varsler endringer i sine priser. Kun ett av de landsdekkende selskapene varsler at de setter prisen ned. Ingen justerer den opp.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har en ukentlig oversikt som viser strømprisen to uker fram i tid. For de dominerende kraftleverandørene i 22 nettområder er det varslet en gjennomsnittspris på 55,8 øre per kilowattime for standard variabel strøm. Dette gir en beskjeden nedgang på 0,2 øre.

Konkurransetilsynets oversikt viser at forbrukerne likevel har grunn til å følge med. Det er store prisforskjeller mellom selskapene nå. Billigste landsdekkende leverandør tilbyr strømmen for 39,95 øre, mens den dyreste forlanger 55,70 øre per kilowattime. Det blir fort noen tusenlapper av en slik prisforskjell.

Kraftselskapenes handel med strøm i det finansielle markedet i Norden og Tyskland viser en moderat prisnedgang. Ifølge NVE kan dette sees i sammenheng med lavere verdensmarkedspriser på fossile brensler og utslippstillatelser. Mandag i uke 2 var kvoteprisen for CO2 183 kroner per tonn. Det er en nedgang på 5 kroner fra uka før.