NBBL tror på flatt prisbilde

Stavanger var den eneste av landets storbyer som hadde prisoppgang på brukte borettslagsboliger også i fjorårets siste kvartal.

Det viser ferske tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL). Nå tror NBBL-direktør Ralph Norberg på et så godt som flatt prisbilde dette året.

Ned i byene. Etter nesten 5 års sammenhengende prisoppgang var det siste halve året av 2007 preget av en nedgang i borettslagsprisene på 3,4 prosent.

- Det siste kvartalet var prisnedgangen størst i storbyene. Både Oslo, Bergen og Trondheim trakk gjennomsnittet nedover, mens landet for øvrig hadde mer stabile priser, opplyser adm. direktør Ralph Norberg i NBBL.

Opp 4,4 prosent. Totalt sett var det en økning i borettslagsprisene på 4,4 prosent i løpet av fjoråret. Blokkleilighetene økte med 3,0 prosent, mens småhus økte mest med en oppgang på 8,2 prosent.

I de siste 12 månedene har det vært svært ulik prisutvikling regionene imellom. Trondheim hadde som eneste region en prisnedgang (0,9 prosent), mens Stavanger, Vestlandet utenom Bergen, samt Nord-Norge hadde en prisoppgang på 13-14 prosent.

Usikkerhet. Både adm. direktør Ralph Norberg og seniorrådgiver Dag Rune Arntsen, som utarbeider NBBLs statistikk, innrømmer at de er usikre på hvordan prisutviklingen blir dette året.

- Det er flere sterke drivkrefter som trekker i ulike retninger. Vi antar at omslaget i prisutviklingen som oppstod i 2007 i stor grad kan forklares av vedvarende renteoppgang, som til slutt ga effekt i boligmarkedet. Hvis rentenivået fortsetter å gå opp i inneværende år kan dette bidra til ytterligere nedgang i boligprisene, antar Dag Rune Arntsen.

- På den annen side trekker drivkrefter som rekordhøy befolkningsvekst, høy sysselsetting og generell høykonjunktur i retning av fortsatt gode tider i boligmarkedet. NBBL forventer derfor et år med stabile boligpriser og et så godt som flatt prisbilde. Vi blir ikke overrasket om vi også på tampen av 2008 befinner oss på dagens prisnivå, eller svakt over det, sier adm. direktør Ralph Norberg.