Kristiansund blir større fra 1. januar

1. januar blir en historisk dag for kommunene Kristiansund og Frei på Nordmøre. De slås sammen og får navnet Kristiansund.

 

Folketallet i byen øker fra 17.000 til 22.000, og kanskje enda viktigere for Kristiansund er det at arealet økes fra knøttlille 20 kvadratkilometer til 80 kvadratkilometer.

- Det åpner muligheter for blant annet næringsarealer og boligbygging, sier ordfører Per Kristian Øyen (Ap) til NTB.

Fyrverkeri og fest
Kommunesammenslåingen er en historisk begivenhet for begge kommunene og skal behørig markeres på den gamle grensebrua Omsundet bru ved midnatt 31. desember. Festfyrverkeriet nyttårsaften markerer et nytt år, men også en ny storkommune på Nordmøre.

5. januar blir det en «bryllupsfest» i Braatthallen i Kristiansund, der alle kommunens innbyggere er invitert, opplyser Øyen.

Ordføreren, som også er ny av året, mener det bare er fordeler med kommunesammenslåingen. Han takker Erna Solberg og Bondevik-regjeringen for at det omsider ble en realitet. Dagens regjering har ikke samme trykket på sammenslåing av kommuner.

- Egentlig var spørsmålet om en sammenslåing av Kristiansund og Frei overmodent. Likevel var det knappest mulig flertall i Frei, forteller Øyen.

Enda større?
Etter en lang periode med nedgangstider, snudde utviklingen i Kristiansund for et par år siden. Nå er det vekst i folketallet, både i Kristiansund og i Frei. Årsaken er oljevirksomheten i Norskehavet. Kristiansund har basefunksjoner for service og transport ut til feltene. Med økt leteaktivitet og en god del funn som er kommet i drift, har det gitt stor aktivitet og optimisme i den gamle klippfiskbyen.
Over 1.000 nye boliger er planlagt, noe som forteller sitt om at ting går bra. Øyen mener at det nå er viktig å trekke med seg alle som «sitter nederst ved bordet».

- Vi har noen utfordringer. Kristiansund har definitivt ikke klart å henge med på alle sektorer. Ikke alle har fått være med på kjøpefesten, fastslår ordføreren.

Nå bygges det tunnel under sjøen til Averøy, og det kan bety en ny kommunesammenslåing mellom Kristiansund og Averøy om noen år. Tidligst om ti år, tror Øyen. Han mener at en norsk by bør ha minst 30.000 innbyggere, og med Averøy som en del av byen blir innbyggertallet tett oppunder 30.000.