Planlegger nasjonal dugnad mot iberiaskogsneg

Bioforsk plantehelse og Mattilsynet har fått i oppdrag å lage en handlingsplan for en «Nasjonal dugnad mot iberiaskogsneglen» sommeren 2008. Handlingsplanen skal være ferdig i løpet av januar.

 

Landbruks- og matdepartementet har gitt oppdraget, og har stilt 3 millioner kroner til rådighet for en prosjektgruppe som skal forsøke å bekjempe denne sterkt uønskede sneglearten.

Det latinske navnet på sneglen er Arion lusitanicus. Noen kaller den brunsnegl, og i mediene er den ofte omtalt som «mordersnegl», på grunn av brutal framferd mot andre snegler og stor appetitt på blomster og grønnsaksplanter. Den ble påvist i Norge første gang i 1988.

Representanter for Det Norske Hageselskap og Norsk Gartnerforbund blir med i prosjektgruppen som skal lede den nasjonale dugnaden.
Mattilsynet har nylig sendt brev til en rekke organisasjoner, landbruksavdelingene hos alle landets fylkesmenn, og flere andre offentlige instanser for å etablere en referansegruppe som skal bidra med råd og informasjon i kampen mot sneglen.

Av brevet fra Mattilsynet går det fram at handlingsplanen blant annet vil omfatte utprøving av nye plantevernmidler, økt tilsynsarbeid, informasjonsarbeid og kursvirksomhet.