Statnett og HelgelandsKraft handler kraftnettanlegg

Statnett og Helgelandskraft har blitt enige betingelsene for kjøp og salg av anlegg i sentral- og regionalnettet i Nordland.

Transaksjonene innebærer at Statnett selger regionale nettanlegg til HelgelandsKraft og HelgelandsKraft selger sentralnettsanlegg til Statnett. Hensikten er å legge til rette for mer effektiv drift og investeringer i det samlede overføringsnettet for kraft, skriver Statnett på sine nettsider.

Selskapenes styrer har akseptert betingelsene og gitt selskapene fullmakt til å fullføre transaksjonen.

Det er ca. 210 km ledninger som er en del av det regionale ledningsnettet samt regional- og distribusjonsanlegg i sju transformatorstasjoner Statnett nå skal overdra til HelgelandsKraft for nærmere 80 millioner kroner, mens HelgelandsKraft skal selge sentralnettsanlegg i to tranformatorstasjoner for drøye 6 millioner kroner.

Statnett har i henhold til sine vedtekter "ansvar for en samfunnsøkonomisk rasjonell drift og utvikling av det sentrale overføringsnettet for kraft". Statnett eier om lag 85 prosent av det landsdekkende sentralnettet, og av ulike grunner eier Statnett også en del regionale nettanlegg rundt omkring i landet. Gjennom flere år har Statnett kjøpt og solgt nettanlegg for å konsentrere nettvirksomheten til sentralnettet. Forhandlingene med HelgelandsKraft om kjøp av sentralnettsanlegg og salg av regionalnettsanlegg er et ledd i dette arbeidet med å få en ryddigere eierstruktur.

Industrien i området har signalisert ønske om å overta deler av anleggene. Statnett har vært i dialog med industrien om dette flere ganger, senest nå de siste ukene. Det har imidlertid ikke lyktes å finne alternative løsninger som alle parter kan akseptere.

HelgelandsKraft opplyser at transaksjonen er strategisk viktig og vil på sikt styrke og effektivisere nettvirksomheten. Overdragelsen vil ifølge HelgelandsKraft kun gi marginale tariffkonsekvenser for kundene - det skal i prinsipp være uavhengig av eierskapet. På sikt kan det påregnes effektiviseringskrav for det samlede nettet som skal komme kundene til gode.