Forsvarssaken: Tre siktet for grove bestikkelser

Tre av de tolv involverte personene i forsvarssaken er siktet for grove bestikkelser, med strafferamme på ti års fengsel.

 

De tre som er siktet for grove bestikkelser er Siemens' tidligere divisjonsdirektør Petter Moestue, tidligere administrerende direktør og nåværende aksjonær i Ikon, Vidar Berg i Fujitsu Siemens, samt tidligere IT-konsulent Pål Johannessen i Forsvaret.

Korrupsjon
De ni andre personene i saken er kun siktet for korrupsjon, skriver Dagens Næringsliv.

I tillegg er selskapene Siemens Norge, Ikon og Fujitsu Siemens siktet for korrupsjon.

Berg fikk ikke vite at han var siktet før onsdag. Fredag formiddag skal han i et møte med Økokrim.

- Jeg har forstått hva siktelsen går ut på, men det er vanskelig å gå i detaljer når jeg ikke har fått noe skriftlig fra Økokrim, sier Berg.
Avisen har ikke klart å få kontakt med Johannessen og Moestue i forbindelse med denne saken.

Omstridt julebord
En av dem som har latt seg påspandere av siktede Petter Moestue skal være assisterende departementsråd Morten Tiller. Tiller har kjørt prosessene i Forsvarsdepartementet de siste dagene, en prosess som onsdag endte med at viseadmiral Jan Reksten motvillig trakk seg fra sin stilling midlertidig. Det samme gjorde flaggkommandør Arne M. Grønningsæter.

Tiller, som var ekspedisjonssjef i Forsvarsdepartementet i 1999, var ifølge VG den mest prominente gjesten på et julebord på restauranten Blom i Oslo dette året. Petter Moestue som var kontraktsansvarlig i Siemens Business Services, tok hele regningen på snaut 28.000 kroner.
Samme år fant den første av de omtalte golfturene med forsvarstopper sted.

Attraktiv avtale
Bare to måneder før Mostue og Tiller koste seg med god mat og dyr vin på Blom, hadde departementet utlyst den for Siemens svært attraktive FIS-Basis-kontrakten. I januar 2001 inngikk Forsvarsdepartementet og Siemens en av de største datakontraktene i Norge, med en verdi på 1,5 milliarder kroner. Det var denne avtalen som førte til at Økokrim ila Siemens en bot på 9 millioner kroner denne uka. Økokrim mener selskapet har overfakturert Forsvaret for mer enn 60 millioner kroner.

Morten Tiller forsvarer middagen på Blom, men sier han ikke ville gått i den i dag, siden regelverket siden den gang er strammet inn.