40 prosent kvinner i ASA-styrene

NHO-bedriftene har nådd kravet om minst 40 prosent kvinner i styrene for ASA-selskapene. Fire av ti er kvinner blant de eierutnevnte styremedlemmene. 

I et titall NHO-bedrifter som ennå ikke har avholdt årets generalforsamling, mangler det fortsatt en kvinne i styret for å oppnå målet, viser en opptelling NHO har gjort. Når de ansattes representanter tas med, synker kvinnerepresentasjonen til 37 prosent. Men også blant de ansattes valgte styremedlemmer, er kvinnene på fremmarsj. Andelen kvinner i styrene i samtlige allmennaksjeselskaper (ASA) i Norge er nå 33 prosent. 

– Dette er en flott utvikling i NHOs selskaper som vi er meget godt fornøyd med. Samtidig fortsetter arbeidet for fullt med å rekruttere kvinner til ledende stillinger og styrer, sier NHOs direktør for arbeidslivspolitikk Sigrun Vågeng til NTB.

Unikt
NHO-direktøren presenterte den gledelige nyheten da hun markerte starten på NHOs eget lederutviklingsprogram Female Future hvor 300 kvinner fra hele landet deltok. Hittil har 590 kvinnelige styrekandidater deltatt på det toårige lederutviklingskurset, som får stadig større internasjonal oppmerksomhet.

– Det programmet vi har laget er unikt i verdenssammenheng. Da loven om kjønnskvotering og 40 prosent kvinnerepresentasjon i styrene kom, måtte vi gjøre noe. Vi fikk ideen til Female Future, og siden 2003 har vi satset sterkt på å øke kvinneandelen i ASA-selskapene, sier Vågeng.

Siste frist
Kvinnerepresentasjonen i NHOs bedrifter har da også gått raskt oppover de siste årene. I mai 2005 var det 19 prosent kvinner i NHO-selskapenes ASA-styrer. I mai året etter var kvinneandelen gått opp til 27 prosent, mens den nå i desember er på 40 prosent.

Den raske økningen har nok sammenheng med at fristen for å oppfylle kravet om 40 prosent kvinneandel i styrene går ut 31. desember. Selskaper som ikke har oppfylt 40 prosentkravet innen den tid, risikerer å bli tvangsoppløst.

Utfordring
NHOs direktør for arbeidslivspolitikk sier at kvinner som menn skal være klar over det ansvaret man påtar seg når man går inn i et styre:

– Målet må ikke være å sitte i flest mulig styrer, men at man er kompetent til å gjøre den jobben som skal gjøres, sier Vågeng.
Hun peker på at det også kan være en utfordring å kombinere en aktiv styretilværelse med familielivet.

– I Female Future-programmet har vi en egen del om det å kombinere jobb og familie. Det er klart at det kan være problematisk. Samtidig er samfunnsutviklingen slik at det ikke lenger bare er kvinnen som tar grep hjemme, sier NHO-direktøren.