Dyrt vedlikehold

StatoilHydro offentliggjorde fredag prognosene for 2008. Selskapet regner med at midlertidig nedstengelse og vedlikeholdsarbeid vil påvirke produksjonen. 

Selskapets forventede bokførte produksjon i 2008 antas å ligge på
1,75 millioner fat oljeekvivalenter per dag basert på en oljepris på 75 dollar per fat. Den gjennomsnittlige egenproduksjonen i 2008 anslås til 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Forskjellen på bokført produksjon og egenproduksjon skyldes effekter fra produktsjonsdelingsavtaler.

Produksjonen i 2008 vil blant annet være påvirket av ulike produktsjonsdelingsavtaler. Dessuten er produksjonen på Snøhvit-anlegget midlertidig stanset som følge av en sjøvannslekkasje i en varmeveksler, og anlegget forventes startet opp igjen i første halvdel av januar 2008. Utfordringene knyttet til innkjøringen av LNG-anlegget innebærer imidlertid en senere opptrapping av produksjonen enn opprinnelig forutsatt. Det er også oppdaget ytre skader på rikgassrørledningen fra Kvitebjørn til Kollsnes, og gass- og kondensateksport fra Kvitebjørn vil være nedstengt mens reparasjonsarbeidet pågår, på grunn av noe forsinket boreframdrift antas dette å få konsekvenser for produksjonen i 2008.

Økning i planlagte revisjonsstanser og brønnvedlikehold på norsk sokkel anslås å ha en negativ produksjonseffekt på 15-20 000 fat oljeekvivalenter per dag i 2008 sammenlignet med 2007.

Letekostnadene i 2008 anslås til om lag 18 milliarder kroner. Det legges til grunn et omfattende leteprogram med ferdigstillelse av om lag 70 letebrønner i løpet av året.

Investeringsnivået i 2008 anslås å øke med ti milliarder, til om lag 75 milliarder kroner sammenlignet med 65 milliarder kroner i 2007.