Finansministeren refser godtroende ordførere

Kommuner som investerer i kompliserte finansielle produkter, bør skaffe seg uavhengige rådgivere, mener finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen (SV).

 

På SVs landsstyremøte lørdag tok partileder Kristin Halvorsen et kraftig oppgjør med de fire nordlandskommunenes bruk av rådgivere i Terra-saken:

- Disse kommunene, og mange andre småkommuner, har hatt et forhold til banken sin som om det var bestemora deres. Men slik er det ikke. Bankene er ikke objektive rådgivere. Derfor er det veldig viktig at kommuner som vil investere i kompliserte finansielle produkter, skaffer seg egne objektive rådgivere. De eneste rådgiverne må ikke være dem som kommer til å tjene penger på at kommunene sier ja til å investere, sa Halvorsen.

Skjerpet lovverk
En endring i verdipapirhandelloven som gjelder fra 1. november i år, stiller nå helt andre krav til selgere av finansprodukter. Heretter må selgerne skaffe seg kunnskap om hva slags kunder de står overfor og innrette sin rådgivning etter det.

- Jeg tror vi har fått et godt regelverk som vil gjøre folk bedre i stand til å verne seg mot en stadig mer aggressiv kapitalisme, sier Halvorsen til NTB.

Samtidig minner hun om at kjøper også må stille de nødvendige spørsmålene og sette seg inn i hva slags produkter det investeres i. SV-lederen mener det er opplagt at de fire nordlandskommunene som har investert i ulike verdipapirprodukter ikke har hatt den fulle oversikten over hva de har vært med på:

- Jeg vil ikke rette for skarp kritikk mot disse kommunene nå, for de er selv midt oppi problemene og har gått kraftig inn i seg selv for å løse dem, sier finansministeren.

Rapport
Halvorsen vil avvente Kredittilsynets gjennomgang av Terra-saken før hun vil kommentere Terras opptreden som selger og forvalter av nordlandskommunenes investeringer.
- Kredittilsynet skal rapportere til meg og rapporten vil trolig gi svar på om Terra har gitt kommunene relevant informasjon og om selskapet har fulgt god forretningsskikk.