Kraftkommuner i Nordland får 14 dagers pusterom

Meglerhuset Terra Securities vil i 14 dager framover påta seg et garantiansvar på 70 millioner kroner på vegne av de fire nordlandskommunene som har investert 451 millioner kroner i amerikanske verdipapirer.

Garantien er gitt i påvente av at de fire kommunene Hemnes, Rana, Hattfjelldal og Narvik skal finne ut hvordan de kan løse situasjonen de er kommet opp i der de risikerer å tape sine investeringer på til sammen 451 millioner kroner.

Administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra sier at selskapet gir garantien for at kommunene skal få et pusterom slik at de i fellesskap kan finne en løsning.

Tre alternativer
- Vi håper på en rask beslutningsprosess i kommunene, men har forståelse for at de trenger tid til å drøfte de tre alternativene som vi har lagt fram, sa Nordang til NTB etter et krisemøte mellom Terra og de berørte nordlandskommunene onsdag ettermiddag.

Verken Nordang eller ordførerne i de fire kommunene ville etter møtet si noe om hva de tre alternativene går ut på.

Men før møtet sa Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) at de ville drøfte med juristene sine om det er mulig å komme seg ut av avtalen som er inngått med Terra. Etter møtet onsdag ettermiddag sa Juvik at kommunene også vil se på andre alternativer enn de tre som ble lagt fram av Terra.

Ikke realiserte tap
Overfor NTB bekrefter kommunenes advokat Jens Kobro at ett alternativ er å prøve å komme seg unna den verst tenkelige situasjonen der kommunene må stille fullt garantiansvar, noe som vil bety at kommunene overfor amerikanske Citygroup blir ansvarlig for et beløp på over 900 millioner kroner. Da er kommunenes samlede investeringer på 451 millioner kroner regnet med.

- Vi må huske at det ikke er realisert noe tap til nå, og Terra forsikret på møtet at tapet ikke kan bli høyere enn det som er innbetalt, sa Kobro på en kort presseorientering etter møtet i Oslo onsdag.

På spørsmål om kommunene er blitt lurt, svarer Kobro at kommunene mener de har fått et produkt som er noe annet enn det de trodde de fikk.
Ordførerne i de fire kommunene er mer rett på sak.

- Vi føler oss til de grader lurt, sier Hattfjelldals ordfører Asgeir Almås (Ap).
- Vi mener fortsatt at vi er blitt lurt av Terra, sier ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) i Hemnes kommune.

Kredittilsynet
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har bedt Kredittilsynet vurdere om Terra Securities har brutt retningslinjer når de ga investeringsråd til nordnorske kraftkommuner. Kredittilsynet vil svare i form av en rapport om to-tre uker.
Halvorsen understreker at Terra Securities har en plikt til å sørge for at kundene forstår hva de kjøper.

Samtidig minner Halvorsen om at også kundene har et ansvar for å skaffe seg uhildede og kompetente råd før de foretar store investeringer.
Finansministeren avviser at staten vil redde de fire kommunene ut av de økonomiske problemene.

Vurderer lovendring
Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) vil vurdere å endre kommuneloven for å tydeliggjøre at kommuner ikke skal foreta risikable investeringer.

Meltveit Kleppa ber nå alle fylkesmenn i landet sjekke om andre kommuner kan befinne seg i samme situasjon som de fire kommunene i Nordland.

Samtidig åpner hun for å endre kommuneloven for å forhindre risikofylte investeringer i framtiden.