Den sterke veksten i norsk økonomi fortsetter

Den sterke veksten i norsk økonomi fortsatte inn i 3. kvartal. Veksten første halvår er revidert noe siden forrige publisering, men fastholder bildet av en kraftig oppgang i Fastlands-Norge.

I 3. kvartal fortsatte også den sterke sysselsettingsveksten, melder SSB.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge økte med nesten 2 prosent fra 2. til 3. kvartal.

På grunn av mye regn, og dermed stort tilsig til vannmagasinene, var det meget sterk vekst i kraftnæringen. Denne veksten utgjorde bortimot en fjerdedel av den totale veksten i BNP.

Varehandelen økte med 2,7 prosent, og fortsetter dermed en lang periode med meget sterk vekst. Ellers er det vekst i de fleste tjenesteytende næringene. Bruttoproduktet for norsk industri og bergverk fortsatte oppgangen i 3. kvartal, og har hatt sammenhengende vekst i to og et halvt år. Veksten fra 2. til 3. kvartal var i overkant av 1 prosent, og det var verkstedsindustrien og kjemisk industri som bidro mest.

Mens det var oppgang i de fleste næringene på fastlandet, gikk bruttoproduktet på norsk kontinentalsokkel ned. Utvinningen av olje og gass falt med 0,7 prosent fra 2. til 3. kvartal, og dette medførte noe lavere vekst i totalt BNP enn BNP for Fastlands-Norge.