Varmere klima gir flere barkbiller

Etter flere varme somre har vi fått størst bestander av barkbiller i de nordlige fylkene. Nivået i Nord-Trøndelag er det høyeste siden 70-tallet.

Barkbillebestandene i Trøndelag og Nordland har vist en økende trend fram til i år og vil trolig øke ytterligere etter den varme sommeren i 2007. Nivået i disse fylkene er for tiden blant de høyeste i landet, og i Nord-Trøndelag må vi tilbake til slutten av 70-tallet for å finne høyere verdier. Når bestandene av granbarkbillene er svært høye øker risikoen for at billene kan drepe levende skog i stort omfang. På 70-tallet ble det drept skog for store verdier på Østlandet.

En regnfull sommer østafjells har gitt nedgang i barkbillebestanden sammenlignet med fjorårets varme sommer, men sammenlignet med 2005 er det også her en liten økning.

Det vil være en ny situasjon om risikoen for barkbilleutbrudd øker i nord. Trøndelag og Nordland har store skogressurser og en høy andel av eldre skog som ikke har vært utsatt for omfattende barkbilleutbrudd i kjent tid. I Canada ser en nå at barkbilleutbrudd brer seg til nye store områder med eldre skog både høyere opp i fjellet og lenger nord.

Klimaendringer gir nye utfordringer for forskning på hvordan skogressursene skal forvaltes. Det er behov for bedre modeller for å forutsi hvordan bestanden av granbarkbiller vil utvikle seg i nordlige skogområder, og for å undersøke hvilke egenskaper som er viktigst for et klimatilpasset skogbruk i fremtiden.

Bestanden av barkbiller i Norge overvåkes av Skog og landskap og skogbruksetaten i 12 fylker, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Hvert år fanges det biller i mer enn 400 feller i nesten 100 kommuner. Helt siden 1979 har fangstresultatene vært et viktig grunnlag for å bedømme faren for angrep på skogen de kommende år, og for å øke vår kunnskap om hva som bestemmer billebestandens vekst og fall.

Les mer om sake her