Nektet innreise til Russland

Byggeindustrien ble nylig nektet innreise til Russland. Vår nyhetsredaktør skulle til Murmansk sammen med en del næringslivsfolk for å se på de norske etableringene i byen. Men russerne liker tydeligvis ikke norske journalister på samme måte som de heller ikke liker norsk sjømat. Det er noe skummelt med begge deler tydeligvis.

Vi vet ikke hva som skjer. Men noe glasnost er det for øyeblikket ikke i den store bjørns rike. Vi liker ikke utviklingen.

Nå er det ikke bare Byggeindustrien som rammes av de nye og tydeligvis strengere innreisebestemmelsene for journalister. Mange er blitt stoppet på grensen den senere tid. Det skal fortsatt være mulig selv for en "tvilsom" norsk pressemann å komme inn, men da må man snirkle seg gjennom byråkratiet i Moskva - og slikt tar tid. Og dette krever mange stempler og underskrifter.

Vi håper norske presseorganisasjoner og norske myndigheter tar tak i dette. Skal vi utvikle nordområdene i fred og sameksistens må det være mulig også for norske journalister å rapportere hva som skjer.

Russerne er etter vårt syn avhengig av norsk ekspertise når man etter hvert skal starte utvinningen av de enorme olje- og gassreservene i Barentshavet. Og det gjelder både på sjø og land. Miljøet skriker i alle fall etter norsk deltakelse.