Lastebiltrafikken Danmark-Norge blokkert

Rekker av stillestående lastebiler så langt øyet ser – det var situasjonen i havnene i Frederikshavn og Hirtshals, der den norske lastebiltrafikken til Norge mandag var blokkert av danske lastebilsjåfører.

Aksjonen, som startet søndag og som bar preg av å tape seg natt til mandag og mandag morgen, ble trappet opp igjen mandag formiddag. Hele terminalområdet i Frederikshavn var stengt med aksjonslastebiler på tvers av veibanene. Også i Hirtshals er aksjonen ifølge fraktsjef John Juul Nielsen i Color Line Hirtshals trappet vesentlig opp.

Blokaden er organisert av et mindretall av de danske lastebilsjåførene. De er misfornøyd med kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Deres egen organisasjon tar avstand fra blokaden, og det gjør også deres norske kolleger.

Tom for lastebiler
Situasjonen for Stena Saga, som går i rute mellom Frederikshavn og Oslo, var mandag middag følgende:

- Skipet skal dra fra Frederikshavn mandag kveld, og slik situasjonen er nå, forbereder vi oss på å bare laste om bord personbiler og busser mens lastebiler blir stående igjen på kaien. Det vil heller ikke bli aktuelt, slik vi ser det nå, å kjøre om bord lastebiler tirsdag hvis det viser seg at aksjonen fortsetter da, sier linjedirektør Stein Wettergreen til NTB.

Color Lines fraktsjef i Hirtshals, John Juul Nielsen, gir NTB følgende situasjonsbeskrivelse mandag ettermiddag:

- Søndag gikk det greit å få norske og andre ikke-danske lastebiler om bord i Frederikshavn og i Hirtshals. Danske sjåfører som ikke deltok i blokaden, valgte å ikke kjøre om bord. Mandag fikk vi så beskjed om at heller ikke utenlandske lastebiler fikk slippe igjennom blokaden. Lastebiler som vi mandag slipper i land, får inntil videre kjøre videre fra Hirtshals, men hva som blir utviklingen senere, vet vi ikke.

Lange køer
DFDS Seaways' direktør i Norge, Tore Sannum, opplyser til NTB at det ikke var tegn til noen blokade ved DFDS-terminalen i København søndag, og inntil klokka 13 mandag hadde han ikke hørt om at noen lastebiler var blitt stanset der.
I Helsingør ble lastebilene stanset til ferjene til Scandlines og HH Ferries.
Mens ellers er bildet av lange køer med stillestående lastebiler blitt vanlig også andre steder i Danmark. På Øresundsbroen var det ifølge det danske telegrambyrået Ritzau problemer allerede fra morgentimene, og motorveiens høyre felt var fylt opp av lastebiler til langt inn i en københavnske bydelen Amager hvor flyplassen Kastrup ligger.

Også Storebæltsbroen ble rammet av blokaden fordi lastebiler på vei mot Fyn ble stanset i høyre felt i Korsør.