Fornøyd med byggherreforskrift

Statsbygg mener at Arbeidstilsynets forslag til ny byggherreforskrift i hovedsak er bra, og at ansvarsforholdene er tydeliggjort på en god måte. Dette går frem av Statsbyggs høringssvar.

Statsbygg er imidlertid skeptiske til at byggherren får plikt til å informere og stille krav om at de utførende følger spesielle lover og forskrifter. Alle virksomheter plikter å følge de lover og forskrifter som gjelder for sine virksomheter og Statsbygg mener at ansvarsforholdene blir utvannet ved at byggherren får "litt" ansvar for enkelte av forskriftene, slik det er foreslått.

Videre bør det presiseres at byggherreforskriften gjelder uavhengig av varighet eller omfang av arbeidene, siden det i dag fortsatt er mange som er av den oppfatning at den ikke gjelder hvis arbeidene varer mindre enn 30 virkedager eller 500 dagsverk.

Statsbygg ønsker ny byggherreforskrift velkommen. De fleste momentene er allerede innarbeidet i Statsbyggs kvalitetssystem og forslaget slik det foreligger vil gjøre det lettere for Statsbygg å stille krav til sine samarbeidspartnere.

Fristen for høringsuttalelser gikk ut i går.