Kjøpte barskap og dobbeltseng til vannverket

Blant de mer kuriøse tingene Ivar T. Henriksen kjøpte inn mens han var sjef for Nedre Romerike Vannverk (NRV), var et stort parti møbler som stammet fra hans eget selskap i Sør-Afrika.

I løpet av noen år handlet Henriksen inn biler, traktorer og annet utstyr for millioner av kroner som han lagret privat. Men det var ikke bare gjenstander som lett kunne forklares som nyttige driften av vannverket, han gikk til innkjøp av. Også et parti møbler til 630.000 kroner solgte han via sitt eget selskap i Sør-Afrika til seg selv som sjef for vannverket på Romerike.

Barskap og dobbeltseng
Økokrim la onsdag fram kvitteringer hvor det gikk fram hvordan Henriksen kjøpte møblene for snaut 200.000 kroner i Sør-Afrika i 2002. Det skulle det gå mer enn tre år før møblene kom til Norge.

- Det var meningen at møblene skulle inn i representasjonsleiligheten vi bygget for NRV. Det var ikke jeg som var pådriver for den, men da jeg kom over de fine møblene, tenkte jeg de godt kunne passe der, sier Henriksen til NTB.

På listen over møblene som hadde passert to andre selskaper på ferden fra Sør-Afrika før de ble kjøpt av vannverket, var både barskap til rundt 40.000 kroner og en dobbeltseng til rundt 50.000 kroner.

- Ikke enkelt
- Du tenkte ikke på at summene ble høye?
- Jeg har bygget anlegg for milliarder av kroner, og da er det ikke så enkelt å få alt til å lande på null, svarer Henriksen.

I alt må han svare for 68 millioner kroner som påtalemyndigheten mener han har tappet Nedre Romerike Vannverk og Sentralrenseanlegget RA-2 for. I tre dager har Økokrim dokumentert hvordan Henriksen, den medtiltalte sønnen Pål, slamkjører Eilert Støen og Hallvard E. Aanonli, har gikk fram for å få ut penger og store mengder kostbart utstyr fra vannverket. Hele neste uke skal Henriksen forklare seg i retten. Han gleder seg ikke.

- Jeg skal sitte der alene i ei uke og forklare meg Det er mye Økokrim ikke har lagt fram og som jeg må forklare, sier han.

Kompleks
Førstestatsadvokat Lars Stoltenberg beskriver vannverkssaken som svært kompleks. Det er gjort omfattende beslag og en stor dokumentmengde er sikret.

- Jeg har hatt saker med større mengder dokumenter enn her, men det er kompleksiteten som har vært utfordrende med denne etterforskningen, sier Stoltenberg til NTB.

Økokrim har brukt flere årsverk på å lage sammenheng i dokumentene som i flere av de påtalte forholdene er sammensatt av papirer fra Sør-Afrika og Tyskland, så vel som Norge. For deler av pengene skal Henriksen og familien ha kjøpt ni store farmer i Sør-Afrika. Disse er nå båndlagt av myndighetene i påvente av rettssaken i Norge. Det samme gjelder alt Henriksen eier i Norge.