Liten bevegelse på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet mandag der den åpnet: på 487,94 poeng.

Omsetningen passerte så vidt ni milliarder kroner i et marked som startet med positive impulser fra USA og Asia, men som i løpet av dagen ble stadig mer preget av fallende oljepris.

Etter å ha vært oppe i 491,76 poeng på formiddagen sank hovedindeksen til 487,39 før den klatret til en sluttnotering like under 488 poeng.

Dagens vinner ble SAS med en oppgang på over 7 prosent. Også Norwegian steg, men noe mindre. Til gjengjeld er nå Norwegian-aksjen på sitt høyeste nivå noensinne.

Og forklaringen er at de to flyselskapene har sine utgifter til drivstoff i dollar mens inntektene kommer i langt sterkere valutaer.

Det samme forhold, men med motsatt fortegn rammer mange it-selskaper som har inntekter i dollar og store lønnskostnader i norske kroner. Likevel klarte for eksempel Opera Software å legge på seg drøye 2 prosent i løpet av mandagen.
StatoilHydro sank i takt med oljeprisen og sluttet på kr. 171,25. Aksjen har siden nyttår steget med snaue 10 prosent i verdi, men har periodevis tidligere i år ligget langt høyere.

Utviklingen etter overtakelsen av Hydros oljedivisjon har fulgt det gamle mønsteret, selv om mange mener de kan finne holdepunkter for at Libya-saken har svekket aksjen.

Mye av usikkerheten som preger Oslo Børs har sammenheng med den jevne svekkelsen av dollar samtidig som norsk krone blir stadig mer verdt.