- Mange grelle eksempler

Professor Svein Bjørberg, som har ledet et offentlig oppnevnt utvalg for å redusere feilene i byggebransjen, sier til NTB at det er mange grelle eksempler på feil utførelse under bygging av hus.

Spesielt gjelder det våtrom i boliger. Han sier at det er et vanlig mønster at boligeiere som klager møtes med arroganse.

- Det som ofte har skjedd når byggefirmaet ser for seg en erstatningssak er at byggmesteren slår seg konkurs, hvorpå han fortsetter driften med et nytt firmanavn. Da har byggherren tapt sin rett.

Bjørberg mener at en uavhengig kontroll i byggeperioden må erstatte dagens egenkontroll.

Husbygging gikk på helsa løs

– Vi har vært nær ved å gi opp flere ganger, sier Einar Slyngstad og kona Palma.

Da Einar (69) sluttet i NRK Dagsrevyen for noen år siden, valgte ekteparet å flytte til hjemlige trakter på Sunnmøre. De overtok et småbruk i Haram kommune og bygde et hus på en idyllisk tomt nær sjøen.

Huset sto ferdig i 2003. Årene etterpå har ifølge ekteparet vært et sammenhengende mareritt som følge av at det dukket opp feil og mangler i det nye huset. Grunnmuren slo sprekker, parketten sprakk opp og bulet seg når det ble kaldt ute. De oppdaget også konstruksjonsfeil på huset.

På helsa løs
- Vi har brukt enormt mye tid og krefter på dette gjennom fire år. Det er ikke noen overdrivelse å si at dette har gått på helsa løs, sier Einar Slyngstad til NTB.
Hovedproblemet har på en måte ikke vært feilene, men den ansvarliges vilje til å rydde opp. Den viljen har vært fraværende helt til den aller siste tiden.

Nå vil regjeringen fjerne tiltakshavers egenkontroll og erstatte den med en obligatorisk uavhengig kontroll samt bedre kommunalt tilsyn. Forslag til endringer i plan- og bygningsloven kommer like over nyttår, bekrefter statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i Kommunal- og regionaldepartementet overfor NTB.

Rått parti
Palma og Einar Slyngstads historie er ikke så veldig ulik mange andre husbyggeres historie. Feil og mangler florerer i byggebransjen. Det er tiltakshaver som har ansvaret for å føre løpende kontroll med byggeprosjektet, en kontrollordning Peter Batta i Huseiernes Landsforbund har sammenlignet med bukken som passer havresekken.

- Det blir veldig ulikt parti, sier Einar Slyngstad.

- Vi som husbyggere har lite teknisk kunnskap og har ikke forutsetning til å følge med underveis. Dessuten har ikke vanlige folk økonomi til å gå rettens vei mot en sterk motpart. Det ender fort med at en privat husbygger sitter igjen med skjegget i postkassa, og med bunnløs gjeld, sier han.

Glad for endring
Han er veldig klar på at dagens egenkontroll må endres, fordi ordningen misbrukes. Ifølge Slyngstad har det vært svært vanskelig å nå fram med klager på vanlig måte når det oppdages feil.

- Det er en slett etikk i byggebransjen. Holdningene er tarvelige, slik vi har opplevd dette. Det er stygge og umenneskelige holdninger vi har møtt gjennom de fire siste årene, sier han.

Etter fire års kamp med bruk av advokater og annen ekspertise har ekteparet Slyngstad fått en avtale om at grunnmurene skal repareres med et karbonfiberstoff og pusses på nytt. Parketten skal fjernes og gulvet rettes opp før det legges ny parkett.

De øvrige snekkerarbeidene i huset er ekteparet fornøyd med. Fire års kamp har likevel satt sine spor.

- Vi forbinder nok dette huset med problemer og frustrasjon og vurderer fortsatt å flytte tilbake til Oslo, sier Palma Slyngstad.

Odelstingsproposisjon
I Kommunaldepartementet arbeides det med en odelstingsproposisjon som skal være klar like over nyttår, sier prosjektleder Anders Evjent i Kommunaldepartementet til NTB.

Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i Kommunaldepartementet bekrefter overfor NTB at tiltakshavers egenkontroll blir fjernet fordi ordningen ikke har fungert etter intensjonene. Kommunenes tilsynsplikt skal strammes inn. Samtidig innføres det en gebyrbasert kontrollordning.

- Det er feil i 75 prosent av alle bad som bygges. Byggeskadene i Norge beløper seg til mellom 12 og 20 milliarder kroner årlig. Vi er nødt til å innføre tiltak som reduserer byggeskadene, sier Sandbakken.

Les mer om de store endringene i den nye bygningsloven her