Bautas anker ikke dom etter dødsulykke

Bautas har mottatt dom fra Trondheim tingsrett etter en dødsulykke i Trondheim 10. november 2005. De har gjennomgått premissene i dommen og har konkludert med at de ikke ønsker å anke.

- Retten har belyst saken fra mange sider. Både vi og de etterlatte har fått et klarere bilde av hendelsesforløpet og ansvarsforholdet. Det er påvist forhold i denne saken som viser at rutinene våre ikke har vært gode nok. Det tar vi ansvaret for. Fra den dagen Jan Ove Eidstumo falt ned fra et av våre stillaser og døde, har vi i Bautas vært dypt preget av saken. Ulykken har vært en stor tragedie for Eidstumos familie, og de menneskelige omkostningene ved ulykken er store. Den sorg og smerte familien føler gjør et sterkt inntrykk på alle oss som jobber i Bautas, og den vil fortsette å prege oss, heter det i en melding fra selskapet.

Her følger resten av meldingen fra Bautas rundt ulykken:
"Ulykken i Trondheim er den første alvorlige ulykken vi har opplevd som selskap. Vi beklager at familien har opplevd at de ikke har fått nok oppfølging eller forståelse fra vår side. Som selskap er det utfordrende å balansere mellom de formelle, prinsippielle og menneskelige hensynene i slike saker, særlig overfor de etterlatte i en rettstvist. Internt har imidlertid dette preget oss i veldig sterk grad. Vi har vært tydelige overfor familien på at dersom retten finner det bevist at Bautas har opptrådt uaktsomt, er vi beredt til å ta vårt ansvar. Derfor har vi nå kontaktet familien for å initiere forhandlinger om en økonomisk erstatning, i tillegg til den oppreisningssummen familien mottok av Bautas før rettssaken.

Retten mener at Bautas i denne saken har vist ubevisst uaktsomhet. Råteskaden i den stillasplaten som brakk og som medvirket til dødsfallet, var det umulig å få øye på ved visuell inspeksjon.

I dommen er det flere forhold som blir hengengde i luften. Blant annet står det at det var flere planker i det aktuelle stillaset som var råteskadet. Vi vil gjerne preseisere at det dreide seg om gråråte og soppangrep som er vanlig, ufarlig og som oppstår på alt ubehandlet treverk som er eksponert for vær og vind. Bristen som oppstod knytter seg imidlertid til skjult råte, som kommer innenfra og som påfører treverket svekkelse. Det var skjult råte i den lemmen som medvirket til ulykken.

Etter den tragiske ulykken gikk vi umiddelbart i gang med arbeidet for å forebygge at lignenede hendelser skulle kunne skje. Allerede før ulykken var vi i gang med å utrede annet materiale enn treverk i stillaser. I tiden etter ulykken har vi styrket innsatsen. Vi ønsker å kunne tilby alle våre kunder stillaslemmer i andre matrialer enn trevirke så snart som mulig. Vi innførte også umiddelbart nye rutiner for stillaser beregnet på takarbeid. Alle slike stillaser utstyres nå med trelemmer som sikring under arbeidsnivå, og med aluminiumsplank på arbeidsnivå. Vi har også styrket den interne opplæringen av våre ansatte for å avdekke mulige råteskader og manglende merking.

Vi lever av å sikre arbeidsplasser for tusenvis av norske bygningsarbeidere hver dag. Oppe i alt det tragiske er det paradoksalt nok slik at det er noe å lære når det som ikke skal kunne skje, faktisk skjer. Vi har av denne ulykken lært at farlig materialsvekkelse kan intreffe som følge av usynlige og innvendige råteangrep. Og vi mener at dommen, slik den står i dag, bør få konsekvenser for hele bransjen. Vi har derfor tatt kontakt med Direktoratet for arbeidstilsynet for å redegjøre for alle våre erfaringer i forbindelse med skjult råte og de tiltakene vi har iverksatt for å forebygge hendelser.

Vi i Bautas ønsker å understreke at vi aldri skal legge denne saken bak oss, men ta den med oss, for å forebygge at en slik ulykke skjer igjen. Det håper vi at vi får tilsynsmyndighetene og resten av bransjen med oss på. Det skylder vi de etterlatte etter Jan Ove Eidstumo."