- Stopp renteøkningene

Den europeiske sentralbanken vedtok i ettermiddag å holde fast på dagens rentenivå, NHO mener Norges Bank må gjøre det samme.

- Av hensyn til norsk konkurransekraft er det viktig at dagens renteforskjellen mellom den norske kronen og euro på 0,75 prosentpoeng ikke må bli enda større utover høsten, sier Finn Bergesen jr i NHO.

Den tidligere varslete europeiske renteøkningen er kuttet som følge av urolighetene på de internasjonale finansmarkedene. Mens vi kan få en utflating av renten i Europa, er det ventet en nedgang i den amerikanske.

- Dette reduserer handlingsrommet for økte renter i Norge og det bør sentralbanksjef Svein Gjedrem snart signalisere. Norges Bank kan ikke fortsette sin planlagte rentebane med en rekke nye rentehevinger utover høsten og vinteren uavhengig av hva som skjer i Europa. Det er rentedifferansen og forventningene til hvordan disse differansene vil utvikle seg som styrer kronekursen og dermed svært mange norske arbeidsplasser.

- Hensynet til kronekursen tilsier at statsbudsjettet for 2008 må få en større rolle for nedkjøling av norsk økonomi. Finansdepartementet må her avlaste Norges Bank. Derfor må oljepengebruken over statsbudsjettet ikke økes fra 2007 til 2008 regnet i milliarder kroner, sier Bergesen jr.