Utlendinger skjuler seg på Oslo Børs

Utlendinger eier aksjer for nærmere 1.000 milliarder kroner i børsnoterte og andre større selskaper i Norge. Nesten halvparten av verdiene står på kontoer med skjulte eiere.

Til sammen står det verdier for rundt 480 milliarder kroner på slike kontoer med skjulte eiere, såkalte forvalterkonti, skriver Aftenposten.

Blant annet eier 19 spekulanter fra stillehavsøya Guam verdier for 5 milliarder kroner i selskaper som Schibsted, Orkla, og flere Aker-selskaper, Telenor, Statoil og Yara.

I Norge er det tillatt for utenlandske aksjonærer å skjule seg på denne måten, men forbudt for nordmenn.

- Når aktører i Guam har 5 milliarder i det norske aksjemarkedet, da spør vi oss: Hvem er det? sier assisterende Økokrim-sjef, Trond Eirik Schea.

- Åpenhet rundt eierforhold forebygger økonomisk kriminalitet og hvitvasking. Her ser vi det stikk motsatte, sier Schea.

Økokrim opplever at det kan være vanskelig å få innsyn i skatteparadiser og forvalterkonti, selv under etterforskning av straffesaker.

Blant annet er den nest største eieren i Statoil, etter staten, hemmelig. Den amerikanske banken State Street Bank står som eier av posten på 1,9 prosent på vegne av eier. Sju av de ti største eierne i Statoil gjemmer seg bak en slik konto.