Høyre krever gransking av Hydro-styret

Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen må granske om Hydro-styrets opsjonsvedtak er gyldig. Hun får støtte av Frp som mener næringsministeren har vært altfor passiv i denne saken.

Stortingsrepresentant Kåre Fostervold (Frp) sier til Aftenposten at staten som storeier bør kreve ekstraordinær generalforsamling. Solberg mener regjeringen bør sette i verk en selvstendig juridisk vurdering og ikke passivt ta til etterretning de konklusjoner Hydros egne jurister har truffet.

Høyrelederen er ikke tilfreds med at statssekretær Rikke Lind (Ap) i næringsdepartementet har tatt Hydro-styrets beslutning til etterretning fordi man forutsetter at opsjonsvedtaket er gyldig.

Private vurderer
De store private aksjonærene vil også vurdere begrunnelsen for beslutningen, men krever i hvert fall foreløpig ingen gransking. Leder av Folketrygdfondet, Olaug Svarva, sier administrasjonen i fondet vil se på begrunnelsen for beslutningen, hvilke vurderinger styret har gjort og innenfor hvilke fullmakter fra generalforsamlingen styret har tatt sin beslutning.

Til NTB sier Svarva lørdag ettermiddag at hun ikke har tatt til orde for gransking av Hydro, men at det er naturlig for fondet som storaksjonær å gjennomgå generalforsamlingens vedtak.

Folketrygdfondet, som er Hydros største eier etter Nærings- og handelsdepartementet, vil vurdere om styreleder Jan Reinås hadde lov til å gi 35 sjefer 210 millioner kroner av eiernes penger.

Ikke alene
Også Storebrand vil nå se på saken.

- Vi har ganske mange aksjer i Hydro, og ved enhver situasjon som dette vil vi gå inn og se på hva styret har gjort og om det er i tråd med lovgiving og corporate governance, sier administrerende direktør Hans Aasnæs i Storebrand Kapitalforvaltning.

En annen storaksjonær i Hydro, KLP, er enig med Folketrygdfondet og Storebrand.

Jurister Aftenposten har snakket med mener at Hydro-styret trolig ikke hadde lov til å betale ut så mye penger for å kvitte seg med selskapets opsjonsavtaler uten generalforsamlingens fullmakt.