Vogntogsjåfører gir blaffen i fartsgrensen

Førere av vogntog bryr seg ikke om fartsgrensen for tunge kjøretøy, viser en undersøkelse fra Statens vegvesen.

Ifølge reglene skal ikke kjøretøy som veier mer enn 3,5 tonn, kjøre fortere enn 80 kilometer i timen, selv om fartsgrensen på veistrekningen er høyere. Langt over halvparten av sjåførene blåser i denne regelen, viser undersøkelsen.

Vegvesenet har også målt farten i snøvær på motorveier. Her kjørte tunge kjøretøy 10-15 kilometer i timen fortere enn personbiler, og vogntogene ble oftest registrert i venstre felt.

- Vi lagde undersøkelsen fordi vi var klar over at farten til tunge kjøretøy var veldig høy. Men en ting er så si det, noe annet er å dokumentere det, sier Finn Harald Amundsen, seksjonsleder i Statens vegvesen, til Aftenposten.
Politiet er ikke glad over resultatene fra undersøkelsen.

- Disse tallene er ikke hyggelige. Dette er tunge kjøretøyer, derfor er det satt en grense på 80 kilometer i timen for dem, sier, sier konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

Ifølge Vegvesenet er tunge kjøretøy innblandet i en økende andel av ulykker som skjer i samme kjøreretning. Antall ulykker i forbindelse med feltskifte og påkjøring bakfra har økt. Amundsen mener dette skyldes mer tungtransport på veiene, men også mer hastverk.

Norges Lastebileier-Forbund mener høyt tidspress fører til ulovlige hastigheter.