Kina vokser uhemmet videre

Kinas økonomi vokser videre i rekordfart, med en vekst på 11,5 prosent i første halvår 2007. Regjeringens forsøk på å kjøle ned økonomien har begrenset virkning.

Halvårsrapporten fra Kinas statistiske sentralbyrå, som ble lagt fram torsdag, viser fortsatt kraftig vekst i alle nøkkelindikatorer.

Til tross for en rekke tiltak for å kjøle ned økonomien tidligere i år, fortsetter veksten i rekordfart: Mens den var på 11,1 prosent i første kvartal, var den på 11,9 prosent i andre kvartal.

Industriproduksjonen økte med 18,5 prosent i første halvår. Investeringene i realkapital, som i stor grad måler regjeringens utbygging av infrastruktur, økte med hele 25,9 prosent fra januar til juli.

Tallene var langt sterkere enn ventet. Regjeringen vil fortsette med tiltak for å få sterkere kontroll med den økonomiske veksten, sa statistikkbyråets talsmann Li Xiaochao da oversikten ble presentert i Beijing torsdag.

- Vi vil fortsette å styrke og forbedre makro-kontrolltiltak, og justere industristrukturen for å gjøre økonomien i stand til å vokse på en sunn måte, sa Li.

Han pekte på en rekke uløste problemer, som ubalanse i internasjonal handel, inflasjon i matvarepriser, energieffektivitet og forurensning.

Kinas handelsoverskudd i årets første seks måneder har økt til 112,5 milliarder dollar, nesten 650 milliarder kroner.