Spotpris-kunder sparer mest

Strømkunder med spotprisavtaler sparer mest på den lave strømprisen. Taperne er de som inngikk fastprisavtale da prisene var høye.

Lavt forbruk og en våt sommer har gitt oss de laveste strømprisene på fem år. De norske kraftprisene på strømbørsen har stort sett vært under 20 øre/kWh i de siste 17 ukene.

- Det er gode tider for spotpriskundene. Mange har spart tusenvis av kroner på at de valgte spotpris istedenfor fastpris, sier informasjonssjef Jeanne Tjomsland i Fjordkraft, som er Norges nest største strømleverandør.

Spotpris kalles også innkjøpspris, fordi prisen følger innkjøpsprisene på kraftbørsen Nord Pool.

Tror på spot

Fjordkraft anbefaler sine kunder å velge innkjøpspris istedenfor fastpris eller standard variabel pris.

- Siden i fjor høst har 100 000 av Fjordkrafts kunder fulgt selskapets råd, bare en halv prosent av kundene har fastpris, sier Jeanne Tjomsland.

På landsbasis har drøyt 11 prosent av strømkundene fastpris, vel en tredel har spotpris, mens resten har standard variabel pris, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Utviklingen de siste årene viser at stadig flere velger spotpris framfor standard variabel og fastpris. For noen år siden hadde nesten alle strømkunder standard variabel.

Tjomsland mener de eneste som bør velge fastpris, er de som er avhengig av en stor grad av forutsigbarhet i strømutgiftene.

- Problemet med fastpris er at det er vanskelig å vite nøyaktig når du skal inngå fastprisavtale. Vi kan ikke garantere at innkjøpspris alltid vil lønne seg, men vi er ganske sikre på at det er rimeligere på lang sikt, sier hun.

Mot normalt

Tradisjonelt har sommeren vært et gunstig tidspunkt for å velge fastprisavtale på strøm, men slik er det ikke lenger.

- Hvis du inngikk en ettårig fastprisavtale i juli i fjor, har du det siste året betalt to-tre tusen kroner mer enn med en spotavtale. Nøyaktig hvor mye du har tapt, avhenger av forbruk og om du er kunde i et billig eller dyrt selskap.

Hun ser ingen gode grunner til å endre sitt råd om å velge innkjøpspris. Den våte sommeren gir disse kundene fullt utbytte av fallet i strømprisene.

- Men innkjøpsprisen er nå på et uvanlig lavt nivå, og da er det mer sannsynlig at prisene vil stige enn at de går ytterligere ned, sier hun.

Men hvis du tegner en ett års fastprisavtale i dag, må du betale nesten dobbelt så mye som dagens innkjøpspris.

- Strøm for perioden oktober - desember i år prises i dag i underkant av 40 øre/kWh inkludert moms på kraftbørsen. Strømprisen må altså stige ganske mye for at det skal lønne seg å tegne en fastprisavtale nå, sier informasjonssjef Jeanne Tjomsland i Fjordkraft.