Åslaug Haga vil ha skjerpet bygningskontroll

Statsråd Åslaug Haga (Sp) ber kommunene om straks å kontrollere alle brakkebarnehager og andre bygninger konstruert på tilsvarende måte som den kollapsede Refstad midlertidige barnehage i Oslo.

- Vi ber også kommunene vurdere om bygningene bør stenges inntil de er kontrollert. Det er helt uakseptabelt at foreldre skal være urolige for ungenes trygghet i barnehagen, sier Åslaug Haga til NTB. Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) sendte onsdag et brev til alle landets kommuner, med oppfordring om å sette i verk kontrolltiltak. Der blir det også varslet lovendringer.

- Departementet arbeider for tiden med en ny plan- og bygningslov, og jeg ønsker å stramme inn reglene for midlertidige byggverk, skriver Åslaug Haga i brevet til kommunene.

Stor bekymring
Åslaug Haga skriver at det er med stor bekymring hun registrerer at barnehagebrakker de siste dagene er blitt stengt i Oslo på grunn av kollaps i fundamentet til en av barnehagene. Hun minner om at eiere av brakkebarnehager og lignende byggverk har et ansvar for å sørge for at sikkerheten er tilfredsstillende.

- Jeg vil be om at den enkelte kommune straks foretar undersøkelser av sine barnehagebrakker og lignende containerkonstruksjoner levert av Uniteam og andre, for å se om byggverkene er i en slik forfatning at de kan medføre fare for person eller eiendom.

Denne henstillingen går til kommunen både som bygningsmyndighet og som eier og eventuell utleier av slike midlertidige bygningskonstruksjoner. Den enkelte kommune må vurdere om det som følge av dette, skal gis pålegg om utbedring og eventuell stengning, heter det i brevet.

Mer drastiske skritt
Åslaug Haga opplyser til NTB at hun har bedt Statens bygningsmessige etat om senest fredag å gi råd om det er nødvendig med mer drastiske skritt, det vil si om alle bygninger med en spesiell konstruksjon bør stenges.

- Jeg håper det ikke er nødvendig, sier hun. Haga sier at hun også har bedt om å få vurdert om det bør lages en midlertidig forskrift som strammer inn mulighetene for å oppføre midlertidige bygg.

Skarp reaksjon
Sammenbruddet i fundamentet for Refstad midlertidige barnehage søndag formiddag ble allerede mandag fulgt opp med en skarp reaksjon fra Statens bygningstekniske etat (BE) til leverandørfirmaet Uniteam AS.

- BE ser svært alvorlig på at barnehagen har kollapset, og vil i første omgang be om en kommentar til saken, heter det i et brev til Uniteam.


Bedriften har fått frist til 16. juli med å gi uttalelse og legge fram eventuell dokumentasjon. BE varsler samtidig at saken kan få meget alvorlige følger for Uniteam dersom det blir avdekket «alvorlige eller gjentatte overtredelser av plan- og bygningslovgivningen». D

ersom bedriften ikke oppfyller de nødvendige kvalifikasjonskravene eller «kravene til pålitelighet og dugelighet», skal den sentrale godkjenningen trekkes tilbake, blir det påpekt i brevet.

Nye fundamenter
Daglig leder i Uniteam, Lasse Heimdal, hadde onsdag ikke noen kommentar til brevet fra BE. Han opplyser til NTB at han ennå ikke har sett brevet.

Uniteam arbeidet onsdag med å utføre beregninger som skal danne grunnlag for å iverksette de tiltak som gjør det forsvarlig å gjenåpne de stengte barnehagene, henholdsvis ni i Oslo og fire i Trondheim.

SINTEF Byggforsk er engasjert til å vurdere hvilke tiltak som må settes i verk. Forsker Trond Bøhlerengen opplyser til NTB at i en foreløpig rapport blir det pekt på to alternativer: enten å heise opp modulene og lage helt nye fundamenter, eller å gjøre utbedringer på de eksisterende fundamenter.