Sikrer St. Olav

Byggeplassen på St. Olavs hospital sikres bedre. Fra 1. juli innføres avansert adgangskontroll med roterende grinder, kameraovervåking og porttelefon, melder Helsebygg Midt-Norge.

Alle som skal inn og ut av byggeplassen, må ha adgangskortet klart i de nye rotasjonsgrindene. Grindene er doble og monteres ved fem innganger i byggeområdet. Her blir kortet avlest, og kun godkjente brukere slipper gjennom. Systemet tillater bare én person om gangen per grind.

For varetransport til byggeplassen brukes etablerte porter og bommer, men kontrollen skjerpes med kameraovervåking og porttelefon. De som vil inn, skal være godkjente "bombrukere" og må melde fra hvor de skal. Uten lovlig ærend, går bommen heller ikke opp.

Hele sikkerhetssystemet vil bli overvåket av vakt fra ett sted i byggeområdet, trolig nær det viktige knutepunktet ved Ceciliebrua. I rotasjonsgrindene blir det også mulig å kommunisere med vakta.

Ifølge leverandøren, Foraas Områdesikring, er rotasjonsgrindene effektive, driftssikre og enkle i bruk. De produseres i San Francisco, og leveransen til Øya er så langt den største i Norge. Men tilsvarende adgangssystem er i bruk på turistskipskaia i Trondheim og på noen olje- og gassinstallasjoner. Flere av NCCs folk kjenner de roterende grindene fra Ormen Lange og Snøhvit.

Adgangskontrollen krever betydelige investeringer, men oppfattes som nyttig og viktig av entreprenør og byggherre.

- Et godt kontrollsystem holder uvedkommende ute, det forhindrer for tyverier og ødeleggelser - og ikke minst sikrer det byggeplassen fordi vi til enhver tid vet hvem som befinner seg på området. Dette er særlig viktig ved brann, eksplosjoner og andre nødsituasjoner, sier logistikk-koordinator Per Nautvik i NCC. Han lover informasjon i flere omganger til alle brukere før systemet settes i drift.