Ønsker energidiskusjon

– Det er på tide med en diskusjon om hvordan vi kan utnytte de mange ulike formene for fornybar energi på best mulig måte, sier Vibecke Hverven, adm. direktør i SWECO Grøner. 

Debatten rundt fornybare energikilder er i stor grad vært preget av at kommersielle og politiske aktører.

Ofte blir de ulike formene for fornybar energi satt opp mot hverandre ved at aktørene tar til orde for én kilde til fornybar energi.

- Fremtidens energimiks består av mange ulike fornybare energikilder: Solenergi, bioenergi, vindenergi, vannkraft, geotermisk energi og energi fra havet. Utfordringen er å forstå samspillet mellom disse og finne frem til en best mulig kombinasjon som passer til landets naturgitte forhold, sier Vibecke Hverven.

SWECO Grøner er et datterselskap av det svenske SWECO-konsernet, Nordens ledende konsulenter innen miljøteknologi med 4 200 ansatte fordelt på flere land. SWECO Grøner har vel 500 ansatte og det norske selskapet har lang erfaring med prosjekter innen miljø- og energisektoren. I går ble rapporten Fornybar energi 2007, som SWECO Grøner har utarbeidet på oppdrag fra NVE, ENOVA, Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge, lansert.

Denne rapporten gir en samlet oversikt over den teknologiske, økonomiske og markedsmessige utviklingen innen fagfeltet fornybar energi. Samtidig med lanseringen av Fornybar energi 2007 går startskuddet for nettstedet www.fornybar.no , der publikum kan gjøre seg ytterligere kjent med energiteknikk og problematikken rundt fornybar energi.

Mens rapporten inneholder statisk informasjon om de fysiske forutsetningene for å utnytte de forskjellige energikildene og eksempler på pågående og historiske prosjekter, vil man på nettstedet til enhver tid kunne finne oppdatert informasjon om prosjekter, aktuelle rammebetingelser og relevante lenker. Målgruppene for kunnskapsportalen og den skriftlige rapporten spenner fra skoleelever til politikere, næringslivsledere og fageksperter.

Hver av de syv forskjellige energikildene har fått et eget kapittel der hele verdikjeden fra forskning og utvikling til sluttforbruker er beskrevet.

- Klimaendringer og miljøutfordringer får stadig mer oppmerksomhet. Samtidig er det slik at mange har kjennskap til, men lite kunnskap om fornybar energi. Som en upartisk aktør med kompetanse og erfaring fra hele energispekteret, er vi glade for å ha fått muligheten til å bidra til økt kunnskap om de ulike fornybare energikildene, sier Vibecke Hverven.