Vil bli et koronavalg

Tirsdag kunne statsminister Erna Solberg informere om de første gjenåpningstiltakene, for deler av landet. Men dette ble i stor grad overskygget av mer vaksinetrøbbel.

Koronaen er seig, og henger fortsatt i samfunnet og er dermed i stor grad med på å sette agendaen for hvordan vi skal leve og oppføre oss. Mange håper at i løpet av våren, og i hvert fall sommeren, skal vi etter hvert kunne vende tilbake til en normalsituasjon. Regjeringen har allerede lagt frem en plan for hvordan gjenåpningen skal legges opp. Man har bevisst ikke lagt inn konkrete datoer for denne planen, men det ligger utvilsomt både noen forhåpninger og forventninger knyttet til dette. Nå vil folk, og ikke minst næringslivet, se endringer og justeringer som vil merkes. Noe må skje for å både å holde motet og økonomien oppgående.

Derfor var vaksinenyheten som kom tirsdag om at man har utsatt utrullingen av Johnson & Johnson-vaksinen i Europa, dårlig nytt. Nå trenger vi ikke flere dårlige nyheter – vi trenger lyspunktene. Og det er heldigvis ikke bare dårlige vaksinenyheter som har kommet de siste dagene. Onsdag kom det frem at Norge får 550.000 ekstra Pfizer-doser, noe som da vil kunne slå positivt ut på vaksineringstempoet.

Dette er utvilsomt en krevende prøvelse for landets regjering og politikerne. Man må jobbe for holde motet oppe og se til at samfunnet kan fungere så godt som mulig, samtidig som man må legge planer for vaksinering, gjenåpning og ikke minst at man må jobbe med endringer av alle mulige planer underveis. Dette krever mye, men er også helt avgjørende for å holde samfunnet gående. Det er selvsagt meget positivt at smittetallene nå har en dalende kurve over store deler av landet. Og selv om ikke det er lagt opp til en delvis gjenåpning alle steder ennå, vil det komme. Da vil deler av næringslivet også kunne få en bedre marsjfart. Spørsmålet er selvsagt for hvor lenge, og risikerer vi en ny smittetopp, eller har vaksineringen etter hvert kommet så langt at den i seg selv vil virke dempende.

Og det er nettopp vaksineringen som blir det store spørsmålet fremover. Hvordan blir tilgangen på vaksinene fremover? Med to vaksiner som settes på vent får det selvsagt konsekvenser. Tiden vil vise hvor mye dette forsinker en fullvaksinering av hele samfunnet, men det er snakket om oktober i stedet for sommeren. Den er selvsagt tungt å svelge, men dette kan slå ut i alle retninger fremover. Håpet er selvsagt at man finner en løsning på utfordringen, og at det ikke dukker opp nye store skjær i sjøen. For er det en ting som er sikkert, så er det at det kun er vaksineringen som kan redde oss ut av koronasituasjonen.

Koronapandemien blir definitivt også en helt overskyggende sak i valgkampen. Valget vil nok på måter bli folkets dom over hvordan regjeringen og samfunnet ellers har håndtert pandemien. Så langt har regjeringen fått mye skryt, og det politiske miljøet har stort sett stått noenlunde samlet rundt tiltakene, med noen småjusteringer og uenigheter underveis. Men jo lenger tid dette tar, dess større vil uenighetene bli, noe vi helt klart også har sett den senere tiden. Dette viste også igjen i forbindelse med at koronakommisjonen la frem sin rapport onsdag.

Det var selvsagt en meget utfordrende situasjon som kom over oss for et drøyt år siden, og erfaringer fra denne typen arbeid var det ingen som hadde. Nå vet vi mer, og kan dermed kreve mer av våre ledere. Dette vil garantert også slå ut på valgresultatet. Ofte vil sittende regjering tjene på store kriser som påvirker hele samfunnet, men vi tror nok ikke Solberg og co. tar for gitt at de får håndtere pandemisituasjonen også etter valget i oktober.