Fagansvarlig for byggesak, tilsyn, kart og oppmåling Lars Ove Madshus i Ringebu kommune frykter nye byggeregler vil være forviklinger forkledd som forenklinger.

Kommune om nye regler: – Forviklinger forkledd som forenklinger

Snart forenkles byggereglene. – Dette kan bli forviklinger forkledd som forenklinger.

Det sier fagansvarlig for byggesak, tilsyn, kart og oppmåling Lars Ove Madshus i Ringebu kommune om nye byggeregler.

Fra 1. mai har regjeringen bestemt at det skal bli enklere å bygge uten å måtte søke kommunen.

Mens du i dag må søke om tillatelse ved oppføring av terrasser som er høyere enn 0,5 meter over ferdig planert terreng, kan du med de nye reglene bygge terrasser som har en høyde på inntil 1,0 meter fra eksisterende terreng uten søknad.

Det har vært flere slike oppmykninger av byggereglene de siste årene, men endringene blir ikke tatt like godt i mot i alle kommuner.

Underkommunisert

Tirsdag sa avdelingsleder for areal og næring Christian Rieber-Mohn i Nord-Aurdal kommune til Byggeindustrien at han tror en ny forenkling av regelverket vil gjøre at enda flere blir ufrivillige lovbrytere i sin hyttekommune.

Madshus, i hyttekommunen Ringebu, er av samme oppfatning.

– I mediebildet fremheves det at dette er betydelige forenklinger, noe som da er det som sitter igjen hos folk. Samtidig skrives det med mindre skrift at det må være i samsvar med lokalt vedtatte byggebestemmelser, sier han.

– Dette faktum blir underkommunisert, og når ikke ut. Da går det feil i enden for flere, som velger å sette i gang bygging uten å ha oversikt over alle forutsetningene. Det er meget ressurskrevende, og uheldig, å måtte følge opp slike saker i ettertid kontra det å gi service i forkant, legger Madshus til.

Gir økte gebyr

Han påpeker at norske kommuner hele tiden jobber med å gi mest mulig trygg informasjon i forkant når de kontaktes.

– I denne kommunikasjonen ser vi jo at mange er usikre, og erfarer nettopp det at meget få har fått med seg at det er to regelsett som må være avklart før en kan bygge trygt uten å søke. Det lokalt vedtatte, og de reglene som er vedtatt sentralt for å kunne frita tiltak fra behandling og tillatelse. Dette med at det faktisk er to regelsett som må ivaretas er noe av årsaken til at vi kan betrakte dette som nettopp «forviklinger forkledd som forenklinger», understreker Madshus.

Samtidig mener byggesakslederen at slike forenklinger også fordyrer byggesaksbehandlingen.

– Dette betyr jo også at gebyrene må opp for de øvrige tiltakene som må behandles etter loven, for gebyrene i kommunen skal jo dekke kostnadene med hele det nødvendige apparatet for å håndtere informasjon og trygg lovmessig behandling, sier han.

– Det norske regelverket er komplisert nok som det er, om vi ikke skal skyve nye ansvar over til tiltakshaverne alene, som da enda lettere kan oppleve å uforvarende stille seg på kant med lovverket. Det er dyrt og tungvint å rydde opp i saker ettertid, kontra det å hjelpe til i forkant mot et lavere gebyr, sier Madshus.

– Målet er å skape en enklere hverdag for folk flest

Kommunalminister Nikolai Astrup (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Byggeindustrien har vært i kontakt med kommunal- og moderniseringsdepartementet, men statsråd Nikolai Astrup (H) har ingen ytterligere kommentarer utover det han svarte på kritikken som kom fra Nord-Aurdal kommune tirsdag.

Da sa han at målet med å unnta mindre byggetiltak fra kommunal saksbehandling, er å skape en enklere hverdag for folk flest.

– Folk får større frihet til å gjøre endringer på egen eiendom uten å måtte søke kommunen, og de slipper å betale byggesaksgebyr. Kommunene slipper også å bruke ressurser på mindre byggesaker, sa Astrup til Byggeindustrien.

Nikolai Astrup mener tydelige regler er viktig for å unngå at folk unngår å bryte loven ufrivillig. Han mener også at veivisere gir god og enkel informasjon om man kan gå i gang uten å søke.