Denne helgen blir viktig for norsk næringsliv

Over 27.000 personer risikerer å gå ut i streik fra natt til søndag.

Det som ofte blir karakterisert som vårens vakreste eventyr, det årlige lønnsoppgjøret, har vært i gang i lengre tid allerede. Men det er til helgen det virkelig strammer seg til.

I år er det et såkalt mellomoppgjør, der man i hovedsak kun skal se på lønn. Man benytter seg av frontfagsmodellen, der man jobber for at lønnsveksten må tilpasses det konkurranseutsatt sektor over tid kan leve med. Som vanlig klarte ikke NHO eller LO samt YS å bli enige i første fase av oppgjøret, der det nærmest umiddelbart ble brudd i forhandlingene og man klarte dermed heller ikke i år å unngå å benytte seg av Riksmeklerens tjenester.

Det er altså meklingen som starter fredag formiddag, og som skal få sin avslutning i løpet av helgen. Fristen for å komme til enighet går ut ved midnatt natt til søndag. Sannsynligvis vil man gå langt inn i søndagen før det kommer en avgjørelse enten den ene eller andre veien.

Det sies, som vanlig, at partene står langt fra hverandre. Noe annet hadde selvsagt også vært merkelig all den tid man fikk et så raskt brudd. Det betyr likevel ikke nødvendigvis at vi har en overhengende fare for streik. Dette er en prosess som har sine faser. Men at det er stor avstand, og at forhandlingene er tøffe er det ingen tvil om. NHO har vært klare i sine uttalelser på at de ikke kan gi så mye som LO og YS krever og forventer.

Det er selvsagt helt umulig å si hvordan dette ender, men det vil likevel både overraske og innebære en stor utfordring for mange om man faktisk ikke klarer å unngå en konflikt. En streik er selvsagt ikke noe noen ønsker, og spesielt ikke i en situasjon vi nå står midt oppe i. Dette oppgjøret går av stabelen samtidig som pandemien fortsatt herjer, krisepakker på milliarder er innført og skal videreføres, mange tusen ansatte er permittert og en rekke virksomheter lever på kanten av stupet.

Men det er likevel slik at hver forhandling lever sitt eget liv, og at man nå legger opp til et tøft løp inn mot helgen er det ingen tvil om. LO og YS har varslet streikeuttak av over 27.000 arbeidstakere fra søndag om det blir konflikt. Dette vil definitivt merkes fra første stund, og er det siste vi nå trenger i en krevende situasjon.

Forhåpentligvis blir partnere enige om et resultat begge sider kan leve med, selv om ingen kanskje blir helt fornøyde. Vi trenger nå en løsning som er bærekraftig samtidig som det gir arbeidstakerne noe de kan si seg fornøyde med, slik at flest mulig vil være med å dra lasset også i en krevende periode fremover. Det er mange år siden vi har opplevd en streik i et mellomoppgjør. Forhåpentligvis unngår vi dette i 2021 også.