Enormt behov for energieffektivisering i norske bygg - må utnytte mulighetene dette gir

Det har lenge vært kjent at det ligger enorme muligheter innen energieffektiviseringstiltak av eksiterende norske bygninger. Nå slår også NVE fast hvilket potensial som ligger i dette.

Tidligere har det i stor grad vært byggenæringen selv som har pekt på hvilke enorme muligheter det faktisk ligger i å energieffektivisere norske bygninger. Vi må huske på at selv om vi er blitt veldig flinke til å bygge meget gode og energieffektive nye bygg, ligger det desidert største potensialet i det som allerede er bygget. Mange av våre boliger, kontorbygg og andre næringsbygg er bygget for mange år siden, og har et energiforbruk som er på et helt annet nivå enn hva som blir realisert i dag. Mange i næringen har derfor jobbet aktivt for å sette av mer midler og ulike støtteordninger for å forbedre det vi allerede har bygget. Så langt har man ikke lyktes i stor nok grad i dette arbeidet, og vi har gått glipp av mange gode tiltak og prosjekter på veien.

Nå har NVE gjort beregninger som viser at energieffektivisering i norske bygninger kan redusere energibruken tilsvarende ti prosent av Norges strømforbruk. De mener bygningsmassen i Norge har et lønnsomt potensiale for å energieffektivisering nær 13 terrawattime (TWh). Det er helt enorme tall man her opererer med. Ti prosent av Norges totale strømforbruk er så mye at man kunne lagt en rekke nye utbygginger av både vindkraft og vannkraft på is om man hadde klart å komme i nærheten av dette potensialet.

Dette viser til fulle hvilke muligheter som altså finnes i vår eksiterende bygningsmasse, og ikke minst hvilke tiltak man bør satse på fremover. NVE peker i sine beregninger på at potensialet ikke minst kan hentes ut i våre næringsbygg, men også i våre mange boliger. Nå er det viktig at politikerne virkelig lytter til hva NVE har kommet frem til. Byggenæringens organisasjoner har forsøkt å komme frem med dette budskapet over lengre tid, men har ikke lyktes med å få gehør for dette i stor nok grad. Nå håper vi næringen sammen med tallene fra NVE virkelig kan få fart i sakene. Få steder kan så mye gjøre med så lite. Det skal nemlig ikke mange store investeringer til før det får en effekt som virkelig monner. Dermed må man nå sette av nødvendig med midler til at dette er tiltak som kan nå bredt ut, både innen næringsbygg og boliger. Her må det legges til rette for gode støtteordninger og incentiver som får både private aktører og virksomheter til å gjøre sine bygg mer energieffektive. Skal man få god nok fart i dette arbeidet er det viktig at myndighetene bruker sitt viktigste verktøy innen dette feltet, Enova, til å sørge for en god gjennomføring. De må gis både midler og instrukser til å satse innen disse områdene. Dette er investeringer vi simpelthen ikke har råd til å la være å gjennomføre.