Illustrasjosnfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Påsepliktforskriften kan bli endret

For drøyt to år siden hevdet Torbjørn Amundsen i KPMG Law Advokatfirma at regelverket for påseplikt sviktet. Nå kan det gå mot en regelendring, etter at Arbeids- og sosialdepartementet har sendt et forslag om regelendring fra KPMG ut på høring.

– Slik regelverket er utformet i dag, så stilles det krav til hvordan hovedentreprenøren skal gjennomføre påseplikten, men regelverket pålegger ikke underentreprenørene plikt til å medvirke, sa Torbjørn Amundsen, partner i KPMG, i et intervju med Byggeindustrien i desember 2018.

Han hevdet den gangen at dersom regjeringen ønsket at påsepliktbestemmelsene skal bidra til å bekjempe sosial dumping og useriøsitet i bransjen, så måtte den utforme bestemmelser som regulerer begge parters plikter.

– Slik er det ikke i dag. Vi ser at en del aktører bruker argumenter mot måten kontrollen gjennomføres på for å unngå å gi fra seg dokumenter og opplysninger om lønns- og arbeidsvilkår, som er viktig for faktisk å kunne kontrollere disse. Ofte påberoper de seg de nye personvernreglene GDPR (General Data Protection Regulation), sa Amundsen blant annet i intervjuet med Byggeindustrien.

– Uklar
Påseplikten ble innført som et verktøy for å bekjempe useriøsitet og arbeidslivskriminalitet. Men ifølge Amundsen, har utformingen av regelverket vært uklar.

– Oppdragsgiver har en plikt om å informere underentreprenørene sine om de allmenne lønns- og arbeidsvilkår, for eksempel innenfor byggebransjen. Vi har slått fast at forskriften om påseplikt slik den var utformet, ikke var et godt nok instrument for å sikre denne kontrollen. Man hadde ikke noe behandlingsgrunnlag, som kreves ifølge personvernreglene, sier Amundsen til Byggeindustrien.

Lovhjemmel
KPMG har utarbeidet et forslag til endring av dagens påsepliktforskrift, slik at underentreprenører får en plikt til å medvirke til fremlegging av dokumentasjon, slik at oppdragsgiver dermed får en lovhjemmel som er nødvendig for å sikre kontrollen med lønns- og arbeidsvilkår.

– Vi er fornøyd med at Arbeids- og sosialdepartementet nå har tatt tak i denne saken ved å sende forslaget vårt om forskriftsendring ut på høring. Nå håper vi at det endelige resultatet blir i tråd med forslaget vårt. Det vil i så fall være godt nytt for alle som er opptatt av å bekjempe useriøsitet og arbeidslivskriminalitet i utsatte bransjer, sier Torbjørn Amundsen.

– Bra at forskriften klareres
Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, uttalte i samme sak som Torbjørn Amundsen i desember 2018 blant annet at GDPR ikke endrer noe i forhold til anvendelse av påseplikten. Han sa blant annet også dette:

– Det vil ikke overraske oss dersom en eller flere av våre tillitsvalgte blir nektet innsynsrett, og at saken må prøves rettslig. Det er veldig viktig at regjeringen understreker at påseplikten og innsynsretten ikke kolliderer med personvernloven.

Nå sier Krogstad til Byggeindustrien at det er bra at påsepliktforskriften klareres.

– Utgangspunktet og påstanden til Fellesforbundet er at innsynsretten og påseplikten har vært uten begrensning. Men som departementet også tidligere har sagt, kan det være behov for en klargjøring mellom personvernloven og påsepliktforskriften sånn at man slipper en juridisk diskusjon der underentreprenører bestrider påseplikt og tillitsvalgtes rett til innsyn. Vi er positive til at det forhåpentlig nå kommer en klargjøring, så man slipper en diskusjon om påseplikt og innsynsrett kan kollidere, sier Steinar Krogstad.