Raskt tilbake til normalen?

Fredag er ettårsdagen for innføringen av de strenge koronatiltakene i mars i fjor. Ett år etter er tiltakene fortsatt meget inngripende en rekke steder i landet, og enda strengere regler for landet under ett kan komme om ikke situasjonen bedrer seg. Men det alle nå venter på er å komme tilbake til normalen, men hvor raskt er det realistisk at dette kan skje?

Vi har i stor grad levd i en koronaboble det siste året. For byggenæringen har tingene fungert noenlunde normalt, og man har klart å holde aktiviteten oppe. Hverdagen har likevel vært forskjellig fra tidligere.

Det var 12. mars i fjor vi fikk en kraftig påminnelse hvor skjørt vårt daglige liv kan være. Men dette viste også med all tydelighet hvor raskt vi klarer å tilpasse oss nye rammevilkår og hvordan vi må takle hverdagen. Denne typen kriser gjør noe med oss, og tvinger oss inn på nye spor. Noe fungerer veldig bra, mens andre momenter kan være vanskelig å takle i hverdagen.

Den største utfordringen for mange er mangelen på sosial kontakt med et større nettverk, slik vi er vant med fra normale tider. Dette gjelder både i jobbsammenheng og i det private. På arbeidsplassen skaper det selvsagt utfordringer at man ikke kan møtes som før. Digitale flater gir noen gode muligheter, men kan ikke erstatte den fysiske kontakten og de sosiale behovene som vi alle har.

Spørsmålet nå er hvor raskt vi kan komme tilbake til mer normal hverdag. Det kan kanskje synes som noe selvmotsigende å diskutere hvordan vi skal åpne opp samfunnet i en tid der vi må stenge ned hardere enn på lang tid og smittetallene går i været. Men det er fortsatt slik at de som har ansvaret i denne vanskelige tiden forventer en mer normal situasjon når vi kommer inn og over sommeren. Alle venter nå på det store vaksinetrøkket. For alle oss på utsiden synes det som om det går fryktelig sakte, men vi må velge å stole på fagfolkene som sier at det snart løsner og en større vaksinering virkelig vil skyte fart. Det vil gi en effekt, og forhåpentligvis raskere enn det nå kan virke som.

På samme måte som vi raskt tilpasset oss nye og strenge smittevernregler i vår, vil dette også kunne åpne for en rask tilbakegang til normalen. Alt vil ikke bli som før med det samme, men rimelig kjapt vil vi kunne komme oss tilbake til å leve livet som vi gjorde før koronaen. Forhåpentligvis vil dette innebære en normalsituasjon på jobb der vi faktisk også kan treffe kollegaene, kan møtes til seminar og konferanser og ikke måtte begrense arbeidssituasjonen ute på byggeplass med strengt smittevern. Tiden vi har vært inne i det siste året vil også gjøre oss bedre rustet til å takle nye situasjoner som vil kunne oppstå i fremtiden, og til å kunne jobbe mer effektivt innen en rekke områder som kanskje før pandemien ikke fungerte optimalt. Vi tror også at de aller fleste rimelig kjapt vil vende tilbake til kontorhverdagen, og at hjemmekontor blir mer unntaket enn regelen. Selv om det har fungert noenlunde bra den senere tiden, er de fleste opptatt av å kunne treffes på arbeidsplassen, også ansikt til ansikt. Digitale løsninger kan gjøre mye, men ikke alt.