Hallgeir Kvadsheim. Foto: TV3/Rune Bendiksen

Kvadsheim: - Økt boligbygging mest fornuftige måte å bremse prisveksten på

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim spår fortsatt høy boligprisvekst i 2021 og mener økt boligbygging er den mest fornuftige å bremse utviklingen på.

Luksusfelle-programlederen Hallgeir Kvadsheim er intervjuet i den siste utgaven av Byggeindustrien. I spalten «Spørsmålet» snakker siviløkonomen om utviklingen boligmarkedet.

Han ser for seg at utviklingen med høy boligprisvekst vil forstette i 2021.

– Ja, dessverre. Jeg tror vi får høy boligprisvekst også i år. Og så lenge politikerne i de store byene ikke legger til rette for enda mer bygging, så vil det vedvare, sier Kvadsheim.

– Det må bygges mer med andre ord?

– Ja, jeg mener det er den mest fornuftige måten å bremse prisveksten på. Det kan være andre metoder som gir raskere effekt, som å stramme inn boliglånsforskriften eller sette opp rentenivået, men dette er grep som vil slå skeivt inn. Slagsiden er at dette kan gjøre det enda vanskeligere å komme seg inn i boligmarkedet. Det er en mer utjevnende modell å bygge mer, mener Kvadsheim.

– Men bygger man da for investorene eller for de som trenger bolig?

Det er jo spørsmålet. Man må sørge for å bygge på en måte som ikke bare er skreddersydd for investorer og utleiere.

– Og hvordan gjør man det?

Da må man bygge boliger som ikke nødvendigvis er typiske utleieleiligheter. Det kan være familieboliger eller store leiligheter. Mindre leiligheter er de aller mest populære for utleiemarkedet, men etterspørselen etter disse er jo der blant de som skal kjøpe for bo også, så man kan ikke utelukke dem helt.

– Er du bekymret over den utviklingen vi har sett?

Ja, av to grunner. Det ene er at det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet. Det andre er at vi tar opp mye gjeld. Bolig er for de fleste den aller viktigste privatinvesteringen de gjør. Det er en investering som skiller seg fra andre investeringer som aksjer og bitcoin, og man må ta opp mye gjeld. Opplever man da konjunkturnedgang og blir permittert, så kan det få negative konsekvenser i form av likviditetsproblemer. Det opplever allerede en del som har blitt permittert på grunn av pandemien, men for de aller fleste i Norge så er jeg ikke bekymret, sier Kvadsheim.

– Vi har sett den siste tiden at flere boligaktører tilbyr nye modeller for å få folk inn i boligmarkedet. Ett av tilbudene er leie-til-eie. Hva tenker du om en modell som åpner for å leie i en startfase for så å kunne kjøpe den samme boligen noen år senere til fastpris?

Det er i alle fall et alternativ som jeg synes er en positiv tilvekst. Jeg har ikke sett i detalj på alle de ulike variantene som finnes, men leie-til-eie var vel en ordning som først dukket opp hos en utbygger i Haugesund og som senere har spredt seg til større aktører som Fredensborg Bolig og OBOS. Om det er bra eller dårlig, kommer helt an på hvordan de ulike avtalene er utviklet. Men det er helt klart bra at det kommer nye alternativ inn som kan hjelpe folk i gang.

– Samtidig er jo det snakk om store aktører som tilbyr disse ordningene og de skal vel uansett tjene penger?

Ja, det skal de, men generelt er det en god ting at nye modeller kommer inn for å utjevne forskjellene i boligmarkedet. Men man må som sagt gå inn og se på hvert enkelt tilbud før man kan gi et konkret svar om leie-til-eie. Fortsatt er det tre hovedting som gjelder for de unge som skal inn i boligmarkedet, det ene er egenkapital, det andre er hjelp fra foreldre og det tredje er å redusere lånebehovet ved å kjøpe utenfor sentrum eller kjøpe sammen med noen, sier Kvadsheim.

Hele intervjuet med Hallgeir Kvadsheim kan du lese i Byggeindustrien nummer tre.