Stine Ilebrekke Undrum. Foto: Aksel Jermstad

ABB skal bygge Hell omformer

ABB AS er tildelt kontrakten for bygging av Hell omformer på Eidum i Stjørdal kommune. Omformerstasjonen skal forsyne jernbanen med strøm, slik at togtransporten gjennom Trøndelag blir mer klimavennlig.

Når Trønder- og Meråkerbanen etter planen er ferdig elektrifisert i 2024, er det Hell omformerstasjon som vil levere strøm både til togene og til andre jernbaneinstallasjoner på banenettet.

Omformeren vil også kunne bidra med strøm til andre banestrekninger i Trøndelag.

Prosjekteringsarbeidet starter i løpet av kort tid, og planen er at arbeidene med bygg og installasjoner starter i oktober i år.

– Vi er godt fornøyde med å få ABB med som entreprenør for bygging av Hell omformer. Omformeren er helt avgjørende for å klare overgangen fra dieseldrevet togmateriell til de mer miljøvennlige og stillegående elektriske person- og godstogene, sier Stine Ilebrekke Undrum, konserndirektør Utbygging i Bane NOR.

Hell omformerstasjon ligger på Eidum, rundt fire kilometer øst for Hell. På sikt blir anlegget stort nok til å kunne forsyne baneledningsnettet i store deler av Trøndelag.

Høsten 2024 skal alt arbeidet med elektrifisering av Trønder- og Meråkerbanen være utført. Da vil oppføring av bygg og installasjoner som omformertransformatorer, statiske omformere, kontrollanlegg og annet nødvendig utstyr være på plass.