Fra Hersleth Entreprenørs byggeplass for Skifabrikken på grensen mellom Nordre Follo og Ås. Foto: Christian Aarhus

Hersleth har full drift i nedstengningsområdet - vet at smittevernstiltakene fungerer

Hersleth Entreprenør har nesten alle sine byggeplasser i de nedstengte kommunene i Follo og Østfold, og mener at det ikke er noe problem så lenge man har gode smittevernrutiner. Flere ganger i pandemien har de fått eksempler på at tiltakene deres fungerer.

Reinert Hersleth i Hersleth Entreprenør forteller om gode smitteverntiltak som fungerer på deres byggeplasser. Foto: Hersleth Entreprenør

Entreprenørens byggeplasser befinner seg stort sett i alle de ti kommunene som er hardest rammet av nedstengingen på Østlandet. I tillegg har de hovedkontor på Såner i Vestby.

– Vi har jo egentlig hatt full drift på byggeplassene våre i hele koronaperioden, både tidligere og nå. Den nedstenging som skjer nå, får ikke noe flere  konsekvenser eller fører til nye tiltak enn tidligere. Det eneste nye er at vi har pålagt hjemmekontor for en del av de kontoransatte på hovedkontoret vårt, sier administrerende direktør Reinert Hersleth i Hersleth Entreprenør til Byggeindustrien.

– Vi har hatt flere tilfeller gjennom perioden av smitte på våre byggeplaser hvor vi har sett at de smitteverntiltakene vi har satt i gang, har ført til at dette ikke har spredd seg videre, fortsetter han.

Stoppet flere smittetilfeller

Hersleth snakker av erfaring når han sier at de vet at tiltakene de har fungerer. Flere ganger det siste året har de fått smitte på sine prosjekt, og iverksatt tiltak.

– Vi fikk et tilfelle helt i starten av pandemien, da en av våre ansatte funksjonærer, som hadde vært på reise i utlandet, testet positivt. Vi plasserte alle funksjonærer på prosjektet på hjemmekontor, spritet og vasket ned hele brakkeriggen og byttet ut alt personell som hadde vært i kontakt med vedkommende. Dermed gikk det greit å både opprettholde drift, og å hindre videre spredning av smitte, forteller Hersleth.

De har også hatt tilfeller hvor både funksjonærer og håndverkere har blitt smittet.

– På prosjektet vårt på Ramme gård i Hvitsten fikk vi plutselig smitte blant en som jobbet for en underentreprenør og en som jobbet på hotellet på gården. Smittesporing viste at de måtte ha fått smitten på byggeplassen. Vi stengte ned hele prosjektet med rundt 100 personer i to dager, og avtalte med kommunelegen i Vestby at alle kunne få testet seg i kommunen, selv om de ikke var hjemmehørende der. Ved å ta den runden oppdaget vi åtte tilfeller hvor det gikk folk rundt med smitte på byggeplassen og i lokalsamfundet uten at de hadde symptomer eller viste det selv. Vi fikk dermed stoppet videre spredning av smitten gjennom de tiltakene vi satte inn. Men dette så vi på som en del av samfunnsplikten og dugnaden, forteller Hersleth-sjefen.

Roser kommunene

Samtidig legger han ikke skjul på at disse hendelsene har gjort entreprenøren veldig oppmerksom på problematikken, og at de gjør de riktige tingene.

– Vi har lært mye, og er hele tiden oppmerksom på det. Vi har erfart at de tiltakene vi gjør, sørger for at når noen i tilknytning til bedriften eller byggeplassene våre blir smittet, så sprer det seg ikke videre, understreker Vestby-entreprenøren.

Samtidig roser han de aktuelle kommunene for ikke å ha fått panikk, og for å ha god innsikt i smitteverntiltakene man har på byggeplassene

Hersleth sier også at flyten av byggevarer fortsatt fungerer som vanlig, og at stengte byggevareforretninger ikke påvirker dem.

– Det er ikke lov å gå inn i butikkene, men vi bestiller uansett over nett. Så kommer det en lastebil og setter fra seg varene, og kjører igjen uten at de har vært i kontakt med noen av våre ansatte. Det er sånn vi drifter byggeplassen, sier han.