Oversiktsbilde fra rasområdet i Ask i Gjerdrum kommune. Foto: Jaran Wasrud/NVE/NTB

RIF mener regjeringen må se på kvikkleire-kompetansen i kommunene

Rådgivende ingeniørers forening vil ha gjennomgang av kommunenes kunnskapsnivå rundt kvikkleirerisiko.

I etterkant av katastrofeskredet på Gjerdrum har Olje- og energiminister Tina Bru varslet en gjennomgang av det gjeldende regelverket for bygging i kvikkleire-områder.

– Vi må gå gjennom hva det var som skjedde i utbygginga i Gjerdrum. Og det vil være naturlig med en gjennomgang av regelverk og hva vi kan lære av dette, sånn at noe slikt ikke skjer igjen, sa Bru nylig til NRK.

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) mener ministeren bør utvide gjennomgangen til blant annet å se på kvikkleire-kompetansen hos de aktuelle kommunene.

– Som statsråden påpeker, er det riktig å ha en gjennomgang av regelverket. Men samtidig er det mange andre faktorer som påvirker risikoen for skred. En gjennomgang av regelverk og risiko ved kvikkleire-utbygging bør derfor ikke bli for snever, men se på en rekke ulike forhold, sier RIFs administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i en pressemelding.

Liv Kari Skudal Hansteen i RIF. Foto: Nicolas Tourrenc

Blant de forholdene RIF mener gjennomgangen bør se på er:

  • Kommunenes risiko- og sårbarhetsanalyser sammen med eksisterende regelverk (inkludert TEK17) og NVEs veileder for utbygging i kvikkleire-områder, herunder betydning av fjerning av vegetasjon og masser ved utbygging, samt konsekvenser av klimaendringer
  • Kunnskapsnivået om kvikkleire-risiko hos berørte kommuner
  • Kompetansekrav hos de som utfører de relevante analysene og vurderingene knyttet til kvikkleire og områdeskred
  • Vurdere en mer omfattende uavhengig kontroll ved prosjektering og bygging i lavere tiltaksklasser i risiko-områder
  • Ressurser både hos NVE og kommunene til kartlegging av risikoområder.
  • Plassering av ansvaret og prosesser for overvåkning av kvikkleirerisiko etter ferdig utbygging.

NKF: Oppmerksomhet rundt kvikkleire over tid

Administrerende direktør i Norsk kommunalteknisk forening (NKF), Rune Aale-Hansen. Foto: NKF

Norsk kommunalteknisk forening (NKF) sier kommunene har hatt oppmerksomhet rundt kompetanseheving og kvikkleireproblematikk over tid.

– Dessverre er ikke kvikkleireskred en ukjent problemstilling for byggesaksbehandlere. Vi har regelmessige opplæring og kurs for våre medlemmer om skred og skredfare der vi ser på hva byggesaksbehandlerne selv kan gjøre, og når de må innhente ekspertkompetanse fra eksterne parter som for eksempel NGI og NVE, sier NKFs administerende direktør Rune Aale-Hansen til Byggeindustrien.

Han sier kvikkleireskredet i Alta i juni i fjor der åtte bygninger ble tatt tydeliggjorde hvor viktig det er med god saksbehandling når det skal bygges i områder med krevende grunnforhold.

– Den gangen gikk det heldigvis ikke liv tapt, men raset viste hvor viktig det er at det hentes inn riktig kompetanse og at det gis klare råd for de som skal bygge i områder med kvikkleire. Eventuelt må det gis en klar begrunnelse dersom man ikke får byggetilatelse, sier Aale-Hansen.

Kan komme til å fremskynde kurs

Ifølge NKF-lederen har de ikke merket økt pågang fra medlemmene i dagene etter skredet på Gjerdrum, men han sier de vil fortsette å gjennomføre kurs for å øke kompetansen.

– Rett før jul gjennomførte vi et kurs for 60-70 byggesaksbehandlere om akkurat skred og skredfare. Vi har som nevnt hatt reglemessig opplæring på dette temaet, og det kan tenkes at hendelsen på Gjerdrum gjør at vi fremskynder noen av kursene nå, sier Rune Aale-Hansen.