Foto: Byantikvaren i Haugesund

To blikkenslagerbedrifter sikret seg Bygg og Bevar-prisen 2020

Aldri før har blikkenslagerfaget blitt tildelt Bygg og Bevar-prisen, aldri har den heller blitt delt mellom to bedrifter. I år går prisen til Spanne Blikk AS og Blikkenslager Nesse & Karlsen AS for arbeidet med kobbertekkingen på Haugesund rådhus.

Etter norske forhold er dette en svært stor kobbertekking. 1.400 kvadratmeter med kobber har gått med til alt fra rennekroker, renner, tekkefelt og diverse beslag.

– Det meste er håndlaget og på taket finnes ingen fugemasse eller skruer. Selve kronen på taket er nok den store kuppelen som igjen er sikret for fremtiden, heter det i en pressemelding.

Kobbertekking på tak har svært lang levetid. Når kobberet legges begynner en patineringsprosess, først blir materialet brunt og etter en tid får det den grønne patinaen. Det er den som beskytter materialet mot videre forvitring.

– Etter nærmere hundre år begynte det imidlertid å dukke opp tegn til skader på taket, gesims og andre deler av bygningen. Det er få bedrifter som kan ta på seg et oppdrag av denne størrelsen alene. Derfor valgte Blikkenslager Nesse & Karlsen og Spanne Blikk as å samarbeide om den store jobben. Det ble ikke bare omkring kobbertekkingen, men en totalentreprise for hele prosjektet, står det i meldingen.

14.000 kg kobberplater og mange måneder senere ble prosjektet avsluttet i 2020.12.21

For Bygg og Bevar-prisens jury ble kvaliteten på arbeidet, bruken av lærlinger sammen med et ønske om å løfte frem en viktig faggruppe for bygningsvernet avgjørende.

– Aldri tidligere har en blikkenslagerbedrift vunnet prisen. Nå er vi glade for å hedre to faglig sterke og seriøse bedrifter prisen for 2020, uttaler juryformannen Sjur Mehlum.

Her er juryens begrunnelse for tildelingen:
«Årets vinnere av Bygg og Bevarprisen 2020 er Spanne Blikk AS og Blikkenslager Nesse & Karlsen AS. Bedriftene mottar prisen på bakgrunn av arbeidet med å bytte ut det store kobbertaket på Haugesund Rådhus. Bedriftene har levert høy faglig kvalitet og gjennom hele prosjektet har det funnet sted kunnskapsoverføring ved bruk av lærlinger. I tillegg har blikkenslagerne hatt en svært god dialog med vernemyndighetene i prosjektet.»

Fagjuryen:
Juryformann Sjur Mehlum
Jørgen Leegaard
Eli Grøttheim
Einar Engen