– Der vi i Construction City Cluster gjerne søker overordnede, allmenngyldige løsninger som kan kreve utvikling og forskning, dykker BIM Verdi ned i det isolerte problemet og forsøker å løse det med eksisterende verktøy og tilgjengelig kompetanse, sier daglig leder i Construction City Cluster, Benedicte Økland.

Construction City Cluster og BIM Verdi inngår formelt samarbeid

– Nettverket BIM Verdi utfyller oss med sin praktiske og konkrete tilnærming, sier daglig leder av næringsklyngen Construction City Cluster Benedicte Økland i en pressemelding.

I meldingen heter det at Construction Citys overordnede ambisjon er å styrke konkurransekraften i den norske byggenæringen.

– Delvis gjennom å strømlinjeforme prosessene som ender opp i det ferdig bygde, og delvis ved å sørge for at det respektive bygget i seg selv er maksimalt effektivt, bærekraftig og sirkulærøkonomisk. Dette kan være knyttet til både materialer, avfallsminimering, forretningsmodeller eller digitale løsninger som sikrer sporbarhet og enklere gjenbruk av komponenter, skriver Construction City.

For å få til dette satser klyngen tungt på kompetanseheving, god samhandling på tvers av medlemmene og i byggeprosjektene, og har flere innovasjons- og forskningsprosjekter gående.

– Vi ønsket å etablere en klynge tuftet på åpenhet, samhandling og felles innovasjon. Med det mål for øye å skape et sterkt innovasjonssystem på tvers av de tradisjonelle maktstrukturene i næringen. For å løse de store oppgavene enda raskere trenger vi å åpne opp. Utviklere, rådgivere, entreprenører og underleverandører har mye å vinne på å dele nye metoder og forbedringer av prosessene, heller enn at dette forblir hemmeligheter forbeholdt de få, sier Økland.

Hun mener bredde er avgjørende for å lykkes, og peker på at BIM Verdis nettverk vil utgjøre et betydelig tilskudd til den bredden. Økland finner det naturlig å formalisere samarbeidet med BIM Verdi.

– Der vi i Construction City Cluster gjerne søker overordnede, allmenngyldige løsninger som kan kreve utvikling og forskning, dykker BIM Verdi ned i det isolerte problemet og forsøker å løse det med eksisterende verktøy og tilgjengelig kompetanse. Våre ulike tilnærminger utfyller og beriker hverandre på en verdifull måte. Ikke bare for de respektive deltagerne, men for en samlet norsk byggenæring, sier Økland.

<p>Bård Krogshus</p>

Prosjektleder Bård Krogshus i BIM Verdi har tro på at samarbeidet vil gi konkrete resultater og ser fram til å få nye utfordringer og digitale flaskehalser å bryne nettverket på.

– Uten utfordringer blir det skralt med innovasjonen. Et klart og tydelig problem er som kjent halve løsningen. For hvis vi ikke klarer å bli enige om hva utfordringen faktisk består i, vil den være nærmest umulig å løse til felles beste. I og med at vi har såpass vesensforskjellige måter å jobbe på, tror jeg at samarbeidet vil kommer til å gi begge parter mange nye og tydelige problemstillinger å jobbe med. Og selv om vi er ulike når det kommer til størrelse, sammensetning og arbeidsmetode, er vi skjønt enige om at det viktigste bidraget vi alle kan gi til den fremtidige, norske byggenæringens samlede konkurransekraft er bredt, kollektivt samarbeid, sier Krogshus.