Storsigneringene kommer tett

På tampen av året er det tradisjonelt mange utbygginger som skal landes og kontrakter mellom utbyggere og entreprenører som skal signeres. 2020 kommer ikke til å bli noe unntak.

For selv om vi fortsatt står midt oppe i en utfordrende tid, er aktivtetsnivået noenlunde stabilt innen bygg og anlegg, ikke minst med tanke på de store offentlige infrastrukturprosjektene. Disse er i veldig liten grad påvirket av koronapandemien, og vil komme som planlagt i tiden fremover. Og nylig kunne vi blant annet se at Skanska og Statens vegvesen signerte byggherrens største kontrakt noen sinne, om vi ser bort fra OPS-jobbene. Kontrakten for utbyggingen av E16 Bjørum-Skaret er på drøye tre milliarder kroner. Dette er en enorm kontrakt, men likevel en sum entreprenørene etter hvert begynner å bli vant med.

Vi vil i månedene fremover også se flere andre store kontrakter både komme ut i markedet og som vil bli signert. En rekke store utbygginger vil komme fra både Bane NOR, Statens vegvesen og Nye Veier. Spørsmålet er i hvilket tempo og hvor tett de faktisk kommer. Kommer det for mange med overlappende frister vil selvsagt entreprenørene måtte prioritere hva de vil fokusere å gå videre på, med størrelsene vi nå ser på oppdragene kan man ikke satse på alle. Det er hverken ressurser til selve regnearbeidet eller kapasitet inne i selskapene om man skulle være så heldig å lande alle samtidig.

Men mens storkontraktene ser ut til å komme ut i markedet som planlagt, er flere av de mellomstore entreprenørene mer bekymret rundt hva som kommer ut av de noe mindre jobbene. Her er det noe roligere og flere om beinet i konkurransene. Det er flere årsaker til at det er færre prosjekter å regne på innen denne delen av anleggsbransjen, men overføringen av administrasjonen av fylkesveioppgaver fra Statens vegvesen til fylkeskommunene er selvsagt en av årsakene – og som har forsinket enkelte utbygginger. Dette medfører stor konkurranse og sterkt press om jobbene som kommer ut, noe som også medfører en utfordrende periode for mange av virksomhetene.

Heldigvis klarte man å komme frem til en enighet rundt statsbudsjettet for 2021 tirsdag kveld. Her ble det klart at Frp vant frem med sitt krav om mer penger til samferdsel, noe som selvsagt blir viktig for byggenæringen. Man skulle gjerne ønsket noe mer, men alt hjelper, ikke minst for de selskapene som faktisk lander flere jobber på grunn av de ekstra midlene. For dem kan det være helt avgjørende. Det er blant annet satt av mer penger asfaltering, rassikring samt det å fjerne flaskehalser.

Også innen bygg ser vi at det nå kommer ut flere store prosjekter og spennende avtaler blir signert. Og dette ikke bare de offentlige oppdragene. I løpet av de siste par ukene er det signert flere meget store kontrakter innen det private markedet også. Store boligprosjekter med mange enheter og svære verdier skal bygges ut. I en tid vi nå står inne i er dette selvsagt velkomment og gir et håp om bra tider også fremover. For det er nettopp hva som kommer noe lenger frem i tid som er den store bekymringen.

Men nå ser vi at boligmarkedet går bra, og det planlegges mange store utbygginger rundt de større byene og regionsentrene. Forhåpentligvis vil dette bildet også holde seg i tiden fremover. Mer bekymringsfullt er det selvsagt rundt utbyggingen av kontorbygg og andre næringsbygg som hoteller og øvrige prosjekter i bransjer som er hardest rammet av koronapandemien. Her vil vi dessverre kunne se større effekt av tiden vi nå er inne i, også på noe sikt. Forhåpentligvis vil det offentlige komme med sine planlagte utbygginger som forutsatt. Dette vil være avgjørende for utviklingen til byggenæringen de neste par årene. Og dette gjelder både de store utbyggingene men minst like viktig er det de mange kommunale prosjektene som hver eneste dag er en stor bidragsyter til å holde byggenæringen rundt om i hele landet i aktivitet kommer. Nettopp det at byggenæringen, som landets største distriktsnæring, er så viktig for den totale sysselsettingen for hele landet er det viktig at vi ikke glemmer. Stopper byggenæringen opp, vil det berøre mange - over alt.