Cecilie Hagby, daglig leder i Norsk Betongforening, kunne onsdag ønske velkommen til Norsk Betongdag i Oslo.Styrelder Trygve Isaksen i Norsk Betongforening..Paul Stavem fra Norsk forening for betongrehabilitering.Malene Sommerstad fra Yngres betongnettverk.Jan Eldegard Hjelle fra FABEKO.Vetle Houg fra Byggutengrenser.Terje Simmenes, utbyggingssjef Bybanen i Bergen.Iren Synnøve Måsøval, direktør for Fornebubanen.Kjetil Kolle Solheim, Byggeleder ved Bybanen i Bergen.Torgeir Steen fra Dr.techn. Olav Olsen AS.

Betongbransjen står samlet rundt betongdagen

Koronapandemien gjør at den 49. utgaven av Norsk Betongdag blir annerledes, men rundt 50 personer i tillegg til forelesere er til stede i salen på Clarion Hotel Oslo. Samtidig er en rekke personer med digitalt fra ulike deler av landet.

– I fjor hadde vi 235 deltakere på Norsk Betongdag, noe som var det høyeste tallet på 20 år. I år er vi totalt 140 deltakerne, noe vi bør være fornøyde med I dagens situasjon, og jeg ger glad for at vi klarer å gjennomføre dette arrangementet, sier styreleder Trygve Isaksen I Norsk Betongforening.

Også daglig leder Cecilie Hagby i Norsk Betongforening er strålende fornøyd med at Norsk Betongdag 2020 blir arrangert med både deltakere i salen og som digital konferanse.

– Faglige møteplasser som dette er viktig, og jeg tror mange nå har behov for å treffe bransjekolleger og få et avbrekk fra hjemmekontoret, sier Hagby.

Digitalt alternativ
Hun påpeker at foreningen også vil by på et spennende digitalt alternativ.

– Vi bruker konferanseplattformen Hopin, hvor man i tillegg til å streame innleggene, har mulighet til å mingle med andre deltakere, man kan ta kontakt med enkeltdeltakere, og det er også et utstillerområde man kan besøke digitalt. I tillegg ønsker vi å sette opp en kobling slik at de som er i Oslo kan mingle med de som følger konferansen digitalt. Det er med andre ord en digital løsning som gir litt mer og er litt morsommere enn bare en streame av innleggene, sier Hagby.

Norsk Betongdag byr som vanlig på et variert program med innlegg som tar for seg alt ifra de store linjene i bransjen til mer faglige dypdykk for betongnerder.

– Det skal være et program med noe for enhver smak, kommenterer Hagby.

Det var byrådsleder i Oslo Raymond Johansen som åpnet konferansen og blant annet snakke om utviklingen av Bjørvika-området hvor årets utgave av Norsk Betongdag går av stabelen. Dette ble gjort gjennom digitale kanaler.

– Vi skal også bli bedre kjent med Bjørvika under årets ekskursjon. Blant annet blir det spennende å høre hva arkitekt Einar Hagem i Lund Hagem Arkitekter har å si når han skal vise oss nye Deichmanske bibliotek, sier Hagby.

Norsk Betongdag har alltid et program med prosjektpresentasjoner. I år skal deltakerne bli bedre kjent med Fornebubanen og Bybanen i Bergen. Det blir også en egen seksjon med innlegg om betongs rolle i fremtidens energiproduksjon, og det blir en paneldiskusjon hvor spørsmålet «bygger vi med altfor bra betong?», skal besvares.

– Vi har også bestemt at utdelingen av Betongtavlen 2020 blir et eget arrangement på samme sted rett etter at Norsk Betongdag har avsluttet programmet på dag to, opplyser Hagby.

Stor aktivitet
Både Hagby og Isaksen understreker at aktiviteten i foreningen har holdt høy fart gjennom hele koronaperioden.

– Koronapandemien har ikke lagt begrensinger for fagkonferanser eller fagarbeidet. Vi har fått til veldig mye, men det har selvsagt vært en nedgang i inntektene. Blant annet er det gjennomført en rekke betongcaster, initiert av FABEKO, som har hatt større deltakelse en de vanlige medlemsmøtene. Det gjør at vi kan treffe mye folk, og det har totalt vært over 1.000 påmeldte til disse betongcastene, påpeker Isaksen.

Han skryter av den frivillige innsatsen som er lagt ned av medlemmene gjennom denne perioden.

Også Hagby konstaterer at koronasituasjonen hverken har påvirket tempoet eller omfanget i det faglige arbeidet bransjeforeningen gjennomfører, men pandemien har gjort at Betongforeningen har måttet jobbe mye med å tilpasse kursporteføljen til den nye digitale hverdagen.

– Betongforeningen kjører mange påkrevde kompetansekurs. Det er et samfunnsoppdrag å tilby disse kursene, og derfor var vi nødt for å digitalisere en del av disse. Vi vil vurdere løpende hvilke kurs vi må lage digitale versjoner av, men det er ikke alle kurs om er like egnet for digitale versjoner, sier Hagby.

Hun kan også fortelle at Teams har vært en nyttig og effektiv digital møteplass for de ulike komiteene i Betongforeningen.

– Det skjer som vanlig veldig mye på fagfronten, og aktiviteten i foreningen har egentlig vært like stor under korona. Det jobbes mye med revidering av våre faglige publikasjoner, og vi er godt i gang med nye publikasjoner innen undervannsbetong og sprøytebetong. Jeg vil i tillegg nevne miljøkomiteen, som jobber mye med gjenbruk/ombruk og resirkulering. Dette blir også et tema under Norsk Betongdag, sier Hagby.