- Ingen kontorbygg er tilrettelagt for Arbeidstilsynets anbefalinger

Arbeidstilsynet anbefaler en relativ luftfuktighet på over 30 prosent når arbeidstakerne begynner å vende tilbake til kontorene. Innemiljøspesialist Airthings advarer om at dette er det få bygg i Norge som kan levere på.

Forretningsutvikler Tommy Hagenes i Airthings. Foto: Airthings

Det skriver forretningsutvikler Tommy Hagenes i Airthings i et innlegg til Bygeindustrien.

Arbeidstilsynets veiledning 444, om klima og luftkvalitet på arbeidsplassen, sier lite om akkurat luftfuktighet, og påpeker også at selv om «luftfuktighet kan ha en viss betydning for å binde støv og redusere statisk oppladning, settes det ikke krav til luftfuktigheten».

‒ Dette for meg tyder på at Arbeidstilsynet 444 er klar for en revidering. I dag har vi mye bra forskning for temperatur, relativ luftfuktighet og Co2 som påvirker produktivitet, sykdom og kognitiv læring, uttaler Hagenes i innlegget.

Tidligere denne uken la han ut en lengre artikkel om temaet på Linkedin.

Hagenes stiller spørsmål til hvordan næringslivet nå skal forholde seg til Arbeidstilsynets råd om luftfuktighet i forbindelse med koronaviruset.
‒ Det å komme med et råd om ha høyere relativ luftfuktighet er enkelt, det å måle dette i 2020 med alle sensorer som er tilgjengelig er også enkelt, men å få løse problemet er vanskelig, påpeker han.

På grunn av kald og tørr uteluft på vinterstid, har nye norske næringsbygg, ifølge Airthings data, en luftfuktighet nede på mellom ti og 13 prosent på de tørreste vinterdagene.

For å kunne bestemme hvilken fuktighet man skal ha i bygg, må man ha et befuktningsanlegg installert. Det er, ifølge Hagenes, stort sett kun sykehus eller museer som har dette i dag.

‒ Vi måler så og si aldri luftfuktighet. Da vi ikke styrer basert på det, er det noe som normalt ikke leveres. Ventilasjonsanlegget er som regel styrt basert på brukstider i en kalender, sier Hagenes.

Hagenes mener norske byggherrer kan lære av living-lab-prosjektet Proptech Bergen om hvordan byggene kan tilpasses anbefalinger som de som Arbeidstilsynet har kommet med rundt smittevern på kontoret.