Kristian Augusts gate 13 i Oslo er et kontorbygg fra 1950-tallet i 8. etasjer. Nå skal det oppgraderes, med fokus på gjenbruk av materialer. Ill Mad arkitekter

Entra gir publikum sniktitt på ambisiøst ombruksbygg

Byggeprosjektet Kristian Augusts gate 13 åpner dørene til høsten, men allerede torsdag blir det virtuell visning når utbyggerne inviterer til digital byggeplassbefaring.

Det nærmer seg åpning for KA13 på Tullinløkka med sirkulære prinsipper i høysetet. Her har utbygger Entra og deres samarbeidspartnere hatt som mål å benytte seg av ombruk hvor det har mulig, som blant annet bærekonstruksjoner samt innredning fra bygg som skal rives.

– Vi gleder oss til å gi folk en digital smakebit fra det omfattende arbeidet som pågår i KA13. I dette prosjektet har vi lett byen rundt etter brukte materialer i betong, stål, glass og tre. Resultatet blir helt unikt. Håpet er at folk virkelig får øynene opp for ombruk når de ser bygget, sier prosjektleder for KA13 i Entra, Håvar Espelid i en pressemelding.

Med en guidet omvisning i KA13s åtte etasjer, skal deltagerne få se hvordan materialer som allerede har vært brukt i andre bygg, nå får nytt liv. Blant annet har Entra hentet inn 21 hulldekker fra Regjeringskvartalet som fungerer som etasjeskillere i KA13. Hulldekkene ville ellers blitt brent eller deponert, i likhet med flesteparten av de innhentede materialene.

Den eksisterende bygningen i Kristian Augusts gate 13 er fra slutten av 1950-tallet og skal beholde sin opprinnelige fasade, mens det nye tilbygget skiller seg fra den eksisterende delen med et helt eget uttrykk. 

Bygget som helhet er vedlikeholdt og rehabilitert etter sirkulære prinsipper og ombruk. Til høsten åpner KA13 som et moderne kontorhotell i regi av Spaces, heter det i meldingen.

Representanter fra Entra, Futurebuilt, Insenti og Spaces vil være tilstede under den digitale byggeplassbefaringen for å svare på spørsmål. Etter omvisningen blir det diskusjon om erfaringene fra ombruksprosjektet.  

Les mer om omvisningen her