Heidi Finstad mener det beste er å utnytte dagens virkemiddelapparat i ROT-arbeidet.

Mener Husbanken og Enova må på banen for å sikre rehabiliteringsoppdrag

Administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien påpeker viktigheten av at byggenæringen nå får en økt satsing inn mot ROT-markedet, men ønsker ikke at det startes en debatt om ROT-fradrag. – Vi må heller se på muligheten som finnes i Husbanken og Enova, sier hun.

Finstad mener derfor at det absolutt enkleste for både regjering og storting er å utvikle dagens virkemiddelapparat.

– Dette vil være en bedre løsning enn å jobbe for å gjøre endringer i skatte- og avgiftspolitikken. Jeg er ikke imot ROT-fradraget som sådan, det har en gitt god måloppnåelse i Sverige. Men nå handler det om raskt å iverksette tiltak og da må det være virkemidler det er størst mulig oppslutning om. I en normalsituasjon vil arbeidet med ROT-fradrag være krevende, og det vil definitivt være enda mer krevende i en krisesituasjon hvor alle tiltak forankres både i LO og NHO som sitter rundt samme bord, mener Finstad. Hun frykter at arbeidet med et ROT-fradrag vil utløse en politisk diskusjon som vil kunne skade næringens mål.

– Vi ser at flere aktører nå drar frem muligheten for å etablere et ROT-fradrag. Dette kan bidra til en polarisering. Å be om tiltak som beveger seg inn i skattepolitikken medfører en ideologisk fordelingsdebatt, det trenger vi ikke nå. Det må helt klart jobbes for etterspørselen knyttet til rehabilitering, ombygging og tilbygg, men det bør gå gjennom dagens virkemiddelapparat. Slik vil en raskt kunne samle Stortinget til iverksettelse av tiltak, mener Finstad.

Hun understreker viktigheten av rehabilitering av boliger og bygg som et bidrag for å opprettholde sysselsettingen i krisen, og for å nå klima- og miljømål og en overgang til sirkulærøkonomi.

– Tilpasning og oppgradering av boliger er også med på å støtte helse- og omsorgsmål hvor mennesker kan bo lengst mulig i hjemmene sine. Dette fremfor å bo på institusjoner når man blir pleietrengende. Samfunnet har allerede vedtatte mål for sirkulærøkonomi, klima- og miljømål og helse- og omsorgsmål. Byggenæringen kan gjennom sitt omfang og tilstedeværelse i hele landet være med på å både holde hjulene i gang i krisen og også bygge landet for fremtiden. Ved å koble mål knyttet til helse- og omsorgspolitikken, sirkulærøkonomi, og sysselsettingsmål treffer man det brede lag politisk, både lokalt og nasjonalt, utdyper Finstad.