Administrerende direktør Jøns Sjøgren i Byggevareindustriens forening leder arbeidet med å finne digitale felleskomponenter til Digitalt veikart 2.0. Her fra Byggeindustriens podcast Byggeplassen. Foto: Svanhild Blakstad

Ber om innspill til digitalt bransjesamarbeid

Byggenæringen nærmer seg en enighet om hvilke digitale felleskomponenter som må videreutvikles og tas i bruk. Listen begynner å ta form, men fremdeles ønsker arbeidsgruppen innspill fra bransjen.

Fredag i forrige uke samlet mellom 30 og 40 digitalt modne aktører i byggenæringen seg over den digitale plattformen Microsoft Teams for å drøfte de omtrent like mange forslagene til «digitale felleskomponenter». Arbeidet er en del av utformingen av Digitalt veikart 2.0, hvor fire topptunge arbeidsgrupper konkretiserer Digitalt veikart 1.0 for å gi klare og håndfaste digitaliseringsråd til næringen.

Gruppen som skal finne digitale felleskomponenter, ledes av Byggevareindustrien-sjef Jøns Sjøgren, og hadde sin første workshop i slutten av februar. Her ble en rekke forslag jobbet frem og drøftet, og i den digitale workshoppen sist fredag, presenterte og forsvarte mellom 30 og 40 forslagsstillere sine konkrete forslag for den digitale forsamlingen.

‒ Dette er innspill som vi ar fått under den første workshoppen, samt via nett. Det vi først og fremst skal gjøre, er å identifisere hvilke standarder, tjenester og registre som kan være digitale felleskomponenter for byggenæringen, altså omforente løsninger som vi ikke skal konkurrere på, forklarer Sjøgren.

Muligheten for å sende inn forslag til digitale felleskomponenter vil være åpen i omtrent ytterligere to uker, opplyser Sjøgren.

Forslag kan sendes inn her.

‒ Vi ønsker at det skal være mulig å spille inn flere forslag fremover. Nå går vi inn i en prosess der vi strukturerer og komprimerer forslagene, ser på hvor stort behovet er, og på hvem som eventuelt bør ta ansvaret for de enkelte komponentene. Noen er det kun snakk om å ta i bruk, men noen må videreutvikles. I slutten av mai holder vi en ny workshop, antakeligvis også via Teams. Forhåpentligvis kan vi i medio juni legge frem en topp-ti eller topp-fem-liste over hva vi mener bør være bransjens digitale felleskomponenter, sier Sjøgren.