Bruk mulighetene i Husbanken

Husbanken har vært et av statens aller viktigste virkemidler innen den norske boligpolitikken gjennom mange tiår, og da spesielt i krevende tider. Når markedet møter på utfordringer har man lyktes godt med å ta i bruk dette verktøyet tidligere, og man burde derfor i enda større grad finansiere opp Husbanken i tiden vi nå er inne i.

Boligmarkedet opplever krevende tider, men frykten er langt større for hva som venter oss enn hvordan situasjonen er nå.

Med koronapandemien har Norge gått inn i fremmed farvann, og opplever en situasjon vi aldri tidligere har vært borti. Nedstengningen av samfunnet har selvsagt enorme ringvirkninger inn i landets økonomi, og dermed også byggenæringen, og næringens store motor, boligmarkedet.

Boligmarkedet er under press. Salget hadde allerede før koronakrisen virkelig slo til en nedadgående trend, og denne trenden er kraftig forverret de senere ukene – og lyspunktene står ikke akkurat i kø. Igangsettingstallene vil også bli meget utfordrende. Dette medfører at ordrereserven til boligbyggerne er i ferd med å tømmes, noe som vil kunne gi store konsekvenser noe frem i tid. Ingen vet hvor lenge effektene av koronakrisen vil vedvare, men noen normalsituasjon ligger langt frem i tid.

Dette vil slå inn med ytterligere forsterket kraft på boligmarkedet, og til høsten og neste år kan dette resultere i en rekke nye permitteringer og oppsigelser. Med en langt lavere boligproduksjon vil dette merkes direkte på sysselsettingen, og dermed hele landets økonomi. Boligmarkedet er den beste indikatoren på tilstanden til hele landets økonomi, og går dette markedet kraftig nedover, får det langt større ringvirkninger enn hva dette markedet representerer alene.

Det er dermed all mulig grunn til å lytte når bransjens aktører roper et stort varsku rundt situasjonen vi er på vei inn i.

For staten vil dette selvsagt også få store konsekvenser. Derfor er det nå meget viktig at man tar i bruk alle verktøyer i verktøykassa. Husbanken er et meget viktig redskap i så måte. Nylig ble det klart at regjeringen bevilger fem milliarder kroner ekstra til Husbanken. I første rekke skal dette gå til startlån og boligsosiale tiltak . Dermed vil dette ikke være en god nok bidragsyter til å bygge og finansiere nye boliger. Skal man få full nytte av verktøyet, må det brukes riktig. Og når de som kjenner markedet best mener dette ikke holder, håper vi myndighetene også lytter.

I tillegg til at verktøyet brukes feil, er det også helt klart mulig å legge til rette for enda mer kraftfulle verktøy – altså å skyte enda mer penger inn i Husbank-potten. Dette er penger som kan stimulere direkte til økt sysselsetting gjennom å sette fart på et boligmarked som er på vei ned. Dette er også meget vel anvendte investeringer, ettersom dette er lån som skal tilbakebetales. Man får dermed en vinn-vinn-situasjon. Vi håper derfor innretningen på milliard-potten til Husbanken kan justeres slik at midlene brukes der det gir mest effekt.

Husbanken har spilt en avgjørende rolle ved tidligere kriser der boligmarkedet har stått utsatt til. Det må banken gjøre også i koronakrisen vi nå er inne i.