- Vi foretok vår første utbetaling før forfall 20. mars, og totalt er nå 1,2 milliarder utbetalt, og av dem er 750 millioner ennå ikke forfalt, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg.

Statsbygg har utbetalt 1,2 milliarder for å styrke leverandør-likviditeten

Kort tid etter at koronakrisen slo inn begynte Statsbygg å betale fakturaer før forfall for å styrke likviditeten hos sine leverandører. Siden dugnaden startet har Statsbygg utbetalt over 1,2 milliarder kroner.

Denne likviditetsdugnaden innebærer at fakturaer skal betales straks de er kontrollert og godkjent, uavhengig av avtalt kredittid.

- Vi foretok vår første utbetaling før forfall 20. mars, og totalt er nå 1,2 milliarder utbetalt, og av dem er 750 millioner ennå ikke forfalt, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg i en kommentar til Byggeindustrien.

- Stor innsats
Nikolaisen påpeker at det er lagt ned en stor innsats fra de ansatte i Statsbygg for å få til en forskuttering av utbetalinger i en skala som dette.

- Dette har krevd en stor ekstrainnsats fra mange her i Statsbygg. Det er først og fremst to forhold som har vært avgjørende for å få til dette, og det er å endre programmeringen i økonomisystemet samt at det er gjort en stor dugnad for sikre en god kvalitetssikring av fakturaene før de går til utbetaling. Selv om dette nå skjer raskere enn før skal det være en like god kvalitetssikring i alle ledd, påpeker Nikolaisen.

Han understreker at det er lagt en stor innsats for å få til dette, og det er satt i gang en rekke interne prosesser for å se til at man har klart å holde trykket opp i en hektisk periode for den statlige utbyggeren.

Nikolaisen sier at de regner med at leverandørene i gjennomsnitt vil motta betaling 15-20 dager før normalt.

- Dette et bidrag til å holde hjulene i gang i en vanskelig tid, sier Statsbygg-sjefen.

Han understeker også viktigheten av at midlene som utbetales videreføres helt ut i leverandørkjeden.

- Vi har sett flere eksempler fra ulike deler av næringen på at det er likviditetsutfordringer, og det er ofte de ytterst i leverandørleddet som har de største utfordringene. Det er derfor viktig at pengene beholder farten ut i hele verdikjeden, påpeker han.
- Fortsetter å lenge det er fornuftig
Nikolaisen sier at Statsbygg kommer til å fortsette med å betale ut regninger før forfall så lenge det trengs.

- Den største effekten er nå tatt ut i en tidlig fase, men vi ser for oss å fortsette med denne praksisen så lenge det er fornuftig, sier han – og håper dette også kan inspirere andre byggherrer til å treffe lignende tiltak i en vanskelig situasjon for næringen.