- BNL vil gjennom NHO arbeide for en ordning som er kraftfull, enkel, treffsikker, har vide nok rammer og som når ut til bedriftene raskt, sier Jon Sandnes.

Ny kompensasjonsordning: - Vil dekke faste kostnader for å redde arbeidsplasser

Regjeringen foreslår å opprette en ordning som innebærer at staten dekker en andel av de faste kostnadene for bedrifter som har betydelig nedgang i omsetningen pga koronakrisen. - Ordningen som har kommet på plass i samarbeidet med NHO, regjeringen, finansnæringen og næringslivsorganisasjonene, er et skritt i riktig retning, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.

– Koronakrisen har ført til at mange bedrifter har mistet store deler av inntektene sine, samtidig som de har store, faste utgifter å dekke Det blir lagt opp til at ordningen vil ha et omfang på 10-20 milliarder kroner per måned, avhengig av hvor mange bedrifter som kommer til å benytte seg av den, sier Sandnes i en melding fra foreningen.

Det gjenstår fortsatt å få på plass avgrensning og regelverk for ordningen, men dette skal være klart om kort tid. Regjeringen vil komme tilbake med detaljene om en uke. Målet er at løsningen skal være operativ så snart som mulig.

- BNL vil gjennom NHO arbeide for en ordning som er kraftfull, enkel, treffsikker, har vide nok rammer og som når ut til bedriftene raskt. Det er også godt å høre fra finansministeren at ordningen vil justeres, om nødvendig. Dagens kompensasjonsordning vil ikke treffe alle, men den skal innrettes slik at den treffer de som nå desperat trenger kontanter. I løpet av den neste uken skal detaljene for ordningen landes og presenteres neste fredag, sier Sandnes.

Han peker på at det er mange bedrifter som er utålmodige og gjerne skulle hatt en ordning på plass og penger utbetalt allerede. 

- Det som blir viktig nå er å få avklart alle store og små spørsmål, slik at vi kan få en ordning opp å stå så raskt som overhodet mulig, sier Sandnes.

Innretningen av kompensasjonsordningen vil være basert på syv prinsipper:

1. Ordningen skal være effektiv og virke raskt

Pengene skal bli utbetalt som en kontantstøtte, og komme næringslivet til gode så fort som mulig. Å benytte bankene og tilgjengelige registerdata, i stedet for å sette opp en ny byråkratisk organisasjon, vil bidra til det.

2. Ordningen skal være målrettet

Støtten skal gå til bedrifter med et vesentlig omsetningsfall. Kompensasjonsbeløpet skal dekke uunngåelige kostnader, som for eksempel husleie og forsikringer.

3. Ordningen skal være midlertidig

Kompensasjonen skal i utgangspunktet gjelde for to måneder, men kan bli forlenget.

4. Ordningen skal favne bredt

De økonomiske konsekvensene av virusutbruddet rammer norsk næringsliv bredt og treffe næringer som har behov for hjelp og som ikke har evne til å bære sine faste kostnader. Ved å etablere én omfattende ordning som treffer bredt, reduserer vi sannsynligheten for å måtte innføre små spesialordninger rettet mot enkeltbransjer eller tilfeller.

5. Ordningen skal være enkel

Det må være så enkelt som mulig både å benytte og administrere ordningen.

6. Ordningen må være i samsvar med statsstøtteregelverket

Ordningen må utformes slik at den ikke kommer i konflikt med statsstøtteregelverket.

7. Ordningen må kunne etterleves og kontrolleres

Den enkelte bedrift må selv søke om støtte, og vil stå ansvarlig for at opplysningene er korrekte og for ikke å misbruke ordningen. Det må også være mulig å kontrollere at midlene er brukt i samsvar med ordningen.