Heidi Finstad er bekymret for likviditeten til bedriftene i industrien.

- Må innføre tiltak som sikrer maksimalt 30 dagers kredittid

Administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien understreker viktigheten av at det innføres tiltak som begrenser lengden på kredittid til maksimalt 30 dager.

– Dette er tvingende nødvendig for å opprettholde aktiviteten i industrien. Industrien har ikke forutsetninger for å være bank for kjedene, de må sørge for egen likviditet gjennom bankene eller staten i en ekstraordinær situasjon. Etter finanskrisen var det et mål å få opp robustheten i bankene gjennom økt egenkapitalandel. Industrien har ikke den robustheten som skal til for å håndtere de kredittider som byggevarekjedene nå opererer med. Derfor er det særdeles viktig at regjeringen viser handlingskraft og griper inn og sørger for å begrense kredittiden til maksimalt 30 dager. Det er uhørt når handelen i enkelte tilfeller forlanger kredittider på alt fra 60 dager og helt opp mot 120 dager, sier Finstad til Byggeindustrien.

Hun ber alle ledd i verdikjeden utvise ansvarlighet, og peker på at industrien i byggenæringen nå er i en tid på året hvor likviditeten er lavest.

– Salget er lavt, det bygges lager før sesongstart etter påske, og penger fra salg kommer grunnet lange kredittider først inn over sommeren. Industrien kommer derfor i akutt likviditetsmangel som følge av kronekollapsen som følger av koronarestriksjonene, sier Finstad.

Hun peker på at konsekvensen da er at industrien ikke er i stand til å betale for råvarer, og dermed ikke er i stand til å produsere og levere.

– Hele verdikjeden kan da stanse opp. Tilgang på likviditet og avlasting for kredittrisiko må til for å opprettholde produksjon gjennom statlige garantiordninger. Industrien strever med kapitalbinding som hemmer tilgang på blant annet råvarer, noe som ytterligere forsterker likviditetsutfordringene. Dermed må vi raskt få på plass tiltak som begrenser lengden på kredittid til maksimalt 30 dager, legger Finstad til.